Wat is nieuw in Vision?

<< Klik om de inhoudsopgave weer te geven >>

Navigatie:  Algemeen >

Wat is nieuw in Vision?

NIEUW IN VISION 9.8.1

 

Restcapaciteitberekening

De restcapacteitberekening geeft inzicht in de maximaal nog aan te sluiten PV of belasting per knooppunt.

 

Toch hele trapstanden bij transformatorregelingen

De trapstand als gebroken getal is niet voor iedereen wenselijk. In de opties, bij loadflow, is er een optie om hele trapstanden te regelen.

 

Geleidertemperatuur voor verbindingen

Een geleidertemperatuur voor verbindngen, in te vullen in de opties.

 

Synchrone generator in de Productie-eenheidberekening

Een productie-eenheid met synchrone generatoren kan ook berekend worden.

 

 

NIEUW IN VISION 9.8

 

Trapstand als gebroken getal

De trapstand is een gebroken getal, zodat de loadflow met spanningsregeling en tactiek de spanning precies naar de hoge of lage spanning regelt.

De invoertrapstand kan ook een gebroken getal zijn, alhoewel dit niet via het transformatorformulier kan worden opgegeven, maar wel via individueel bewerken.

 

Unom bij inverter

De inverter van PV en accu heeft een Unom. Met de Snom kan hiermee de Inom berekend worden en de belastinggraad als I / Inom * 100 %.

 

 

NIEUW IN VISION 9.7.1

 

Hogere frequenties in frequentiedisconnectieberekening

De berekening wordt ook uitgevoerd voor frequenties tussen 51 en 52 Hz.

 

Individueel bewerken verbeterd

Individueel bewerken is versneld en er zijn twee nieuwe menu-items: kolom sorteren en zetten.

Individueel bewerken is een vrij onbekende functionaliteit en te bereiken via Start | Bewerken | Individueel. Het idee is om in tabelvorm vooral vluchtige eigenschappen van objecten te bewerken. Dit zijn voornamelijk vermogens.

 

 

NIEUW IN VISION 9.7

 

Groei bij opwekking en PV van transformatorbelasting

Het is mogelijk om de opwekking en PV van de transformatorbelasting te laten groeien door het opgeven van een groei.

 

Aantal bij windturbine

Bij windturbine kan een aantal worden opgegeven, zodat een groep windturbines als één object kan worden ingevoerd.

 

Aantal bij asynchrone motor

Bij asynchrone motor kan een aantal worden opgegeven, zodat een groep asynchrone motoren als één object kan worden ingevoerd.

 

Asynchrone motorgroep vervallen

De asynchrone motorgroep is vervallen omdat bij de asynchrone motor een aantal kan worden opgegeven.

Asynchrone motorgroepen in oude netwerkbestanden worden geconverteerd naar asynchrone motoren met aantal. "Aantal in bedrijf" van de asynchrone motorgroep wordt daarbij "aantal" van de asynchrone motor. "Aantal" van de asynchrone motorgroep vervalt en is niet meer bekend. Een "aantal in bedrijf" van nul resulteert in een "aantal" van één (het minimum), maar de schakelaar wordt open gezet.

 

Interne nummers vervangen door GUID's

De interne nummers, die vooral nodig waren om de relaties tussen objecten in het Vision-netwerkbestand vast te leggen, zijn vervallen. In de plaats zijn GUID's gekomen. Elk object heeft een uniek, willekeurig gegenereerd, GUID. Een GUID ziet er bijvoorbeeld zo uit: {0993B8C8-033F-4345-AF80-FDB160F0427D}.

 

 

NIEUW IN VISION 9.6.2

 

Meer aanvullende typenbestanden

Het is mogelijk de standaard objecttypen uit te breiden met nog twee gebruikers-eigen objecttypenbestand. De locatie van de aanvullende bestanden kan worden gespecificeerd in de Opties bij Bestandslocaties. Indien typenamen in meerdere bestanden voorkomen, wordt de voorkeur gegeven aan het eerst ingelezen type. De gegevens van het tweede type worden dan niet ingelezen.

Het is ook mogelijk de typenbestanden makkelijk te activeren en deactiveren.

 

Standaard faalfrequenties

In de opties, bij Berekening | Betrouwbaarheid, kunnen standaard faalfrequenties voor GLPK, niet-GPLK en moffen worden opgegeven. Deze waarden worden in berekeningen bij kabels automatisch toegepast als deze gegevens niet bij een kabel zijn opgegeven (waarde is nul).

 

Uitzondering Vision.dsk betreffende %appdata%

De onder "Nieuw in Vision 9.6" genoemde uitzondering voor Vision.ini geldt ook voor Vision.dsk.

 

Eigen belastinggraadgrens bij transformatorbelasting

Bij een transformatorbelasting kan een eigen normaal maximaal belastinggraadpercentage worden opgegeven op het tabblad Aansluiting. Dit percentage overrulet de algemene grens in de opties.

 

Eventueel geen teruglevering bij asynchrone motorgroep

De asynchrone motorgroep kan, in analogie met de asynchrone motor, eventueel geen teruglevering hebben.

 

Blindvermogen/cos_phi-regelingkeuze bij synchrone motor

De synchrone motor kan ook een blindvermogensregeling hebben.

 

Runtime-trapstanden niet aanpassen

De runtime-trapstanden worden door een loadflow met transformatorregelingen niet meer aangepast. Tijdens de loadflow worden de trapstanden intern wel aangepast, maar het resultaat wordt niet meer teruggevoerd naar de runtime-trapstanden. Ter info: de runtime-trapstanden zijn een kopie van de invoertrapstanden, daarna eventueel aangepast door scenario-items.

 

Shuntregelingen veranderd in P- en Q-regelingen

De loadfowinstelling shuntregelingen is gewijzigd in P- en Q-regelingen. En daarmee ook uitgebreid naar de P- en Q-regelingen van belastingen, PV's, windturbines en accu's.

Als P- en Q-regelingen niet aangevinkt is, worden de P en Q van regelende elementen gehouden op hun regelingwaarde behorend bij 1 pu spanning en 0 pu stroom.

 

 

NIEUW IN VISION 9.6.1.1

 

Typenamen vergelijken hoofdletterongevoelig

Alle vergelijkingen van typenamen zijn hoofdletterongevoelig. Verschillende schrijfwijzen van bijvoorbeeld Al en AL en Cu en CU resulteren in een overeenkomst.

 

 

NIEUW IN VISION 9.6.1

 

Connectieberekening

De connectieberekening berekent het effect van het openen of sluiten van een schakelaar in relatie tot de beveiligingen. Welke beveiligingen spreken aan?

Hiertoe worden twee loadflows gedaan. De tweede met toepassing van de gewijzigde schakelstand van de gekozen tak of element.

De beveiligingen die aanspreken worden gedetecteerd. Aangezien het tijdsaspect geen onderdeel is van deze berekening, nemen we aan dat aanspreken ook leidt tot trippen en uitschakelen.

Het interessante aan deze berekening is de werking van de vectorsprongbeveiliging.

 

Weigerende beveiligingen

Beveiligingen kunnen ad-hoc weigeren door dit in het vermogenschakelaarformulier op het tabblad Betrouwbaarheid op te geven.

 

"Info" bij kabeltype

Het kabeltype heeft een nieuwe eigenschap: Info. Hierin kan vrij informatie gezet worden, bijvoorbeeld het artikelnummer.

 

 

NIEUW IN VISION 9.6

 

Nieuwe plaats voor het optiesbestand

De optiesbestanden Vision*.ini, het desktopbestand Vision.dsk en de view- en rapportdefinitiebestanden worden vanaf nu uit %Appdata%\Vision gelezen en daar opgeslagen.

Er is één uitzondering voor het optiesbestand. Als zich een optiesbestand bevindt in de executable-map, dan wordt dit optiesbestand gebruikt.

 

Nieuwe MS-kabeltypen

Het meegeleverde typenbestand Types.xlsx bevat Twenpower middenspanningskabeltypen. Het betreft één- en drie-aderige kabeltypen met koperen en aluminium geleider met doorsnedes van 16 tot 1200 mm² bij spanningsniveau's van 6/10 tot 36/50 kV.

 

Eigen belastinggraadgrenzen bij kabel en transformator

Bij een kabel en transformator kunnen eigen maximale belastinggraadpercentages worden opgegeven op het tabblad Aansluiting. Deze percentages overrulen de algemene grenzen in de opties.

 

Frequentiebeveiliging

De frequentiebeveiliging is beschikbaar bij de vermogenschakelaar. Deze beveiliging wordt niet gebruikt in de gewone beveiligingsberekeningen, maar alleen in de frequentiedisconnectieberekening.

 

Frequentiedisconnectieberekening

Deze berekening voert loadflows uit bij verschillende frequenties en past daarbij de aanwezige frequentiebeveiligingen toe om delen van het netwerk af te schakelen. Dit principe is ook bekend als "Low Frequency Demand Disconnection".

 

Kostenberekening verbeterd

De kostenberekening voert loadflows uit voor de vier dagdelen en sommeert de resultaten.

 

Python aanroepen vanuit de macro's

Vanuit een macro is het mogelijk een Python-commando of Python-script aan te roepen.

 

 

NIEUW IN VISION 9.5.1

 

Netwerkbestand opslaan zoals ingesteld

Bij het toepassen van varianten en/of scenario's kan het ingestelde netwerk worden opgeslagen als basisnetwerk via Variaties | Opslaan | Opslaan zoals ingesteld.

 

Spanningsniveau wijzigen

Het spanningsniveau van een aantal geselecteerde knooppunten kan collectief gewijzigd worden via Start | Bewerken | Speciaal | Spanning.

 

 

NIEUW IN VISION 9.5

 

Datagedreven loadflow

De datagedreven loadflow bepaalt de meest waarschijnlijke nettoestand (spanningen, stromen en vermogens) op basis van de aangeleverde metingen. In geval van gaten in de meetgegevens kunnen deze automatisch worden ingevuld met behulp van de ingebouwde preprocessor.

 

Aansluitklokgetal bij transformator

Door de fasen anders op de klemmen van een transformator aan te sluiten dan beoogd, kan het resulterende klokgetal anders zijn dan de typeklokgetal. In dit geval kan het aansluitklokgetal opgegeven worden op het blad Aansluiting van het transformatorformulier.

 

Meetzijde van homopolaire impedantie bij transformatortype

Bij YY-transformatoren kan de meetzijde van de homopolaire impedantie w1 of w2 zijn. Dit kan worden opgegeven bij het transformatortype. De automatische zijdebepaling is gebleven. Hierbij bepaalt Vision de meest logische zijde.

 

Twee extra instelpunten bij de belastingafhankelijke spanningsregeling bij (speciale) transformator

De belastingafhankelijke spanningsregeling heeft twee extra instelpunten: (P<<,U<<) en (P>>,U>>). De instelpunten heten nu (P<<,U<<), (P<,U<), (P>,U>) en (P>>,U>>). (P<<,U<<) en (P>>,U>>) kunnen (0,0) zijn indien niet nodig.

 

Capaciteiten bij driewikkelingstransformator

De driewikkelingstransformator heeft zes capaciteiten, in te vullen op het blad Aansluiting van het driewikkelingstransformatorformulier.

 

Gerelateerde scenario('s) bij variant

De gerelateerde scenario's worden na toestemming van de gebruiker automatisch geactiveerd als de variant geactiveerd wordt.

 

Gerelateerde variant(en) bij scenario

De gerelateerde varianten worden na toestemming van de gebruiker automatisch geactiveerd als het scenario geactiveerd wordt.

 

Ingestelde varianten overnemen

Ook meerdere actieve varianten kunnen worden overgenomen in de basis met Variaties | Bewerken | Variant overnemen.

 

Ingestelde scenario('s) overnemen

Eén of meerdere actieve scenario's kunnen worden overgenomen in de basis met Variaties | Bewerken | Scenario overnemen.

 

Contract bij klant bij knooppunt

Informatie over het contract van een klant kan als tekst worden opgegeven in het knooppuntformulier.

 

Q-regeling bij accu

De accu heeft een blindvermogensregeling met de soorten Q(U) en Q(P).

 

Vijf-minutenprofiel

Een intern profiel kan ook op vijf-minutenbasis worden opgegeven. Er zijn twee soorten: vijf-minuten van één dag en vijf-minuten van werkdag, zaterdag en zondag.

 

Gewijzigd gedrag van schalingspercentages

De vier schalingspercentages in de instellingen van loadflow en andere loadflowgebruikende berekeningen hebben een ander gedrag indien opgegeven als nul.

Een schalingspercentage van nul betekent dat het element geen blindvermogen levert/opneemt als het dat eventueel wel had kunnen doen bij een reëel vermogen van nul.

Praktisch betekent dit dat het element helemaal uit is bij een schalingspercentage van nul.

Bij een storing sequentieel of beveiligingsberekening zal een element ook geen bijdrage leveren aan de kortsluiting bij een schalingspercentage van nul.

 

 

NIEUW IN VISION 9.4.2

 

Extra uitvoer van netwerkvergelijking

Het vergelijken van twee (dezelfde) netwerken via Extra | Vergelijken | Vergelijken met netwerk is uitgebreid met een rapportage van de verschillen in een Excel-bestand.

 

Netwerkbestand openen van web

Een netwerkbestand kan vanaf een cloudlocatie geopend worden via Bestand | Openen | Openen van web. Als het niet werkt moet u WebView2 Runtime (https://developer.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/webview2) installeren.

In de opties is een defaultlocatie toegevoegd.

 

Optie "beoordelingsprioriteit" bij storingsanalyse

Deze optie zet tijdens het omschakelen de beoordelingsprioriteit van herstel, overbelasting en overspanning/onderspanning. Hiermee kunnen problemen geaccepteerd worden, ten gunste van herstel. Dit resulteert echter niet in een goede oplossing.

 

 

NIEUW IN VISION 9.4.1

 

Berekening omschakelbaarheid

De omschakelbaarheidsberekening is gebaseerd op de storingsanalyse in middag- en avondsituatie. De resultaten zijn gericht op het omschakelen.

 

Aardspanning bij de spanningsbeveiliging

De spanningsbeveiliging heeft ook een aardspanning en bijbehorende tijd.

 

Variant- en scenario-items beter zichtbaar

In de invoerformulieren op tabblad "Variaties" zijn de actieve variant- en scenario-items geselecteerd weergegeven.

In de invoerformulieren worden schakelstanden en vermogens die door actieve scenario('s) afwijken van de invoerwaarden met een geel labeltje getoond. Deze actuele waarden zijn dus actief.

 

 

NIEUW IN VISION 9.4

 

Icoon bij knooppunt

Een knooppunt kan voorzien worden van een icoon. Dit is een puntsymmetrische vorm met een korte tekst erin.

 

Naar Excel exporteren via een ingebouwde toolbox

Alle rapportages en exports naar Excel gaan via een geïntegreerde Excel-toolbox naar een Excel-bestand. Dus niet meer via Excel op uw computer.

Het Excel-bestand wordt geschreven in de tijdelijke map en daarna geopend als u Excel op uw computer hebt.

 

Uit Excel inlezen en importeren via een ingebouwde toolbox

Alle imports uit Excel gaan via een geïntegreerde Excel-toolbox. Dus niet meer via Excel op uw computer.

 

Eén- of tweeregelige header in de rapporten

Bij de rapportinstellingen kan dit gekozen worden. Een éénregelige header heeft voordelen bij sorteren.

 

Berekening Power park module hernoemd tot Productie-eenheid

Ook is de functionaliteit verbeterd.

 

Macro-commando

Import: standaard importeren van een Excel-bestand.

 

Resultaten onthouden van alleen geselecteerde objecten i.p.v. altijd alle objecten

Selecteer een aantal objecten en doe dan Berekenen | Resultaten | Onthouden.

 

 

NIEUW IN VISION 9.3.2

 

Vergelijken van twee netwerken verbeterd

Er worden meer eigenschappen van gemeenschappelijke objecten vergeleken.

 

Berekening Power park module

De power park module-beoordeling helpt met het aantonen dat het blindvermogen van een type B-park aan de netcode-eisen voldoet.

 

Resultaatkleuren herzien

De resultaatkleuren in de opties zijn herzien en uitgebreid.

 

Motorstartscenario

Bij de loadflowinstellingen kan een scenario gekozen worden dat tijdens de motorstart actief is.

 

Totaal-extern profiel bij de transformatorbelasting

Een extern profiel voor een transformatorbelasting is nu het totaal van de drie onderdelen belasting, opwekking en PV.

 

Macro-commando's en functies

Pseudomonitor: Berekening van de pseudomonitoring

Netcheck: Berekening van de nettoets grootverbruik

ExportResult: Berekeningsresultaten exporteren naar een Excel-bestand

GetUsedRange: Opvragen van het bereik van een werkblad

Create: Aanmaken van een nieuw werkboek

Pause: Pauzeren van de uitvoering van de macro

Er zijn nieuwe datumfuncties.

 

Alle P- en Q-regelingen van belasting, PV en windturbine collectief bewerkbaar

Via Bewerken | Collectief | Element.

 

De kleuren van de onthouden resultaten ook in de grafiek weergeven

Voorheen altijd grijs. Nu grijs indien geen speciale kleur, anders die kleur.

 

Resultaten van andere berekeningen optioneel meerapporteren

In de rapportinstellingen is hiervoor het vinkje "Andere berekeningen".

 

 

NIEUW IN VISION 9.3.1

 

Verbeterd resultatenoverzicht na loadflow en netbelasting

Het resultatenoverzicht, te bereiken via Berekenen | Resultaten | Overzicht, is uitgebreid met:

Hoogste en laagste spanning per spanningscategorie

Hoogste spanningsvariatie per spanningscategorie

Hoogste belastinggraad per objectsoort (kabel, transformator, element en transformatorbelasting)

Hoogste spanningsoverschrijding (t.o.v. de (individuele) grens) per spanningscategorie

Hoogste spanningsvariatie-overschrijdiging in middenspanning

Hoogste belastinggraadoverschrijding per objectsoort (kabel, transformator, element en transformatorbelasting)

 

 

NIEUW IN VISION 9.3

 

Vectorsprongbeveiliging

De vectorsprongbeveiliging detecteert een plotselinge verandering in de hoek van de spanning.

 

Geleidertemperatuur voor GPLK en niet-GPLK

Twee geleidertemperaturen zijn in te vullen in de opties.

 

Normale situatie en storingssituatie

In de instellingen van de loadflow en netbelasting kan een keuze gemaakt worden voor normale situatie of storingssituatie.

In de normale situatie doen synchrone generatoren met "noodstroom" niet mee.

In de storingssituatie doen niet-preferente elementen niet mee.

De objecten worden na afloop gekleurd volgens de grenzen van de gekozen situatie.

 

Aarding bij asynchrone machine

Het sterpunt van een asynchrone generator of motor kan geaard worden.

 

Invertervermogen van PV als schijnbaar vermogen

Het invertervermogen is nu het schijnbare vermogen. Voorheen het reële vermogen.

 

 

NIEUW IN VISION 9.2.2

 

Presentatie-eigenschappen kopiëren en plakken

De presentatie-eigenschappen van één geselecteerd object kunnen naar een intern klembordje gekopieerd worden met Start | Presentatie | Kopiëren.

Vervolgens kan dit klembordje toepast worden op de presentatie-eigenschappen van geselecteerde objecten met Start | Presentatie | Plakken.

 

Variant- en scenario-items importeren

Variant- en scenario-items betreffende een bestaande variant resp. scenario kunnen geïmporteerd worden.

 

 

NIEUW IN VISION 9.2.1

 

Nettoets

De nettoets helpt bij het beoordelen van een aanvraag voor een nieuwe belasting of opwekking.

De functionaliteit van deze eerste opzet zal de komende tijd nog uitgebreid worden.

Zie: Nettoets grootverbruik.

 

Elementen toevoegen bij importeren

Elementen kunnen toegevoegd worden door in de header "Naam+" te zetten.

 

 

NIEUW IN VISION 9.2

 

Meerdere varianten en scenario's tegelijk actief

Meerdere varianten kunnen tegelijk actief zijn.

Meerdere scenario's kunnen tegelijk actief zijn.

De datum is gedetailleerd naar datum+tijd.

 

Overnemen van één variant

Eén actieve variant kan worden overgenomen in de basis met Variaties | Bewerken | Variant overnemen.

 

Derde stroommeettransformator in meetveld

Het meetveld kan drie stroommeettransformatoren bevatten.

 

Weerstandsymbool bij verbinding

De verbinding kan met een weerstandsymbool worden getekend.

 

P(f)-regeling bij windturbine, PV en belasting

De P(f)-regeling kan gebruikt worden bij loadflow met eilandbedrijf, waarbij de frequentie berekend wordt.

 

P(I)-regeling bij accu

De accu heeft een P(I)-regeling.

Tevens zijn alle P(I)-regelingen richtingsgevoelig geworden.

 

tinput en toutput bij de meeste beveiligingen

De meeste beveiligingen hebben een inputtijd en een outputtijd.

De inputtijd, ook bekend als pickup-tijd, wordt opgeteld bij de instellingstijd(en) en als resultante getekend in de stroom-tijd-grafiek.

De outputtijd, ook bekend als operation output time, wordt na het trippen toegepast.

De t>, t>> en t>>> mogen nu nul zijn, als de stroom is ingevuld. Intern wordt een minimum van 1 ms gehanteerd.

 

Creatietijd en mutatiedatum

Nieuwe objecten krijgen een creatiedatumtijd. De resolutie van het tijddeel is 10 µs. Er worden geen dubbele creatiedatumtijden uitgegeven, bijvoorbeeld bij het plakken van een aantal objecten. Hierdoor is de creatiedatumtijd binnen een netwerk (en waarschijnlijk ook daarbuiten) uniek en kan mede gebruikt worden om objecten te identificeren.

Gewijzigde objecten (behalve door verplaatsing) krijgen een mutatiedatum. Wijzigingen die op de creatiedatum zijn gemaakt, worden niet als mutatie aangemerkt.

De datum van de creatietijd en de mutatiedatum zijn te vinden op het blad Bijzonderheden van de objectformulieren.

Selecteren op deze datums kan via Selecteren | Speciaal | Datum.

 

Gefragmenteerde loadflow met profielen

De loadflow kan op minder, eventueel niet aansluitende, tijdstippen berekend worden. Bijvoorbeeld niet elke week, niet elke dag, niet elk uur.

 

Omschakelvoorstel van storingsanalyse overnemen

Een omschakelvoorstel kan worden overgenomen met Berekenen | Resultaten | Verwerken.

 

Asymmetrische breekstromen in IEC 60909

De asymmmetrische breekstromen worden bij de gedetailleerde resultaten getoond.

 

 

NIEUW IN VISION 9.1.2

 

Beveiligingstool verbeterd

De verbeteringen betreffen automatische volgordebepaling en mogelijkheid om een curve te verwijderen.

 

Kleuren volgens de normale grenzen onderdrukbaar

Bij de loadflowinstellingen is het mogelijk om resultaatkleuring volgens normale grenzen over te slaan, in het geval het netwerk volgens een storingssituatie geconfigureerd is.

 

Macro-commando's

DeselectAll: alle objecten deselecteren

Break: uit een loop springen

 

 

NIEUW IN VISION 9.1.1

 

Transformatoren tegen de spanningsbandgrens regelen

Bij de loadflowinstellingen kan eventueel een taktiek voor alle transformatorregelingen gekozen worden. Dit kan "hoge spanning" of "lage spanning" zijn.

Bij "hoge spanning" regelen alle spanningsregelende transformatoren naar de trapstand waarbij de regelspanning zo hoog mogelijk binnen de band is.

Bij "lage spanning" regelen alle spanningsregelende transformatoren naar de trapstand waarbij de regelspanning zo laag mogelijk binnen de band is.

De netbelastingsberekening kan ook gebruik maken van deze voorziening. Hiertoe is deze taktiek beschikbaar in de opties, bij Berekening, Presets.

 

 

NIEUW IN VISION 9.1

 

Macro-commando's

SetSerialsAndFeedings: volgnummers en voedingsgroepnummers opnieuw zetten

SetDirections: richtingnummers opnieuw zetten

SetMeshes: maaswaarden opnieuw zetten

SetGroups: groepnummers opnieuw zetten

FreezePanes: titels blokkeren in Excel

ExportGeo: geografische gegevens exporteren naar Excel

 

Accuregeling

De accu kan uitgerust worden met een regeling om het opladen en ontladen aan te sturen. Een P(U)-regeling of P(t)-regeling kan gekozen worden. De P(U)-regeling overrulet de algemeen opgegeven P en profiel. De P(t)-regeling overrulet deze waarden ook, maar alleen als de tijd bekend is.

 

Informatieve PIR-gegevens vervangen door CERES-gegevens bij (transformator)belasting

De vijf vaste categorieën zijn vervangen door een lijstje, waarbij de categorienaam zelf in te vullen is.

 

Profiel bij PV van de transformatorbelasting

De PV in de transformatorbelasting heeft een profiel. Het profiel schaalt de zoninstraling.

 

Meeneemschakeling van de vermogenschakelaar op basis van het soort beveiliging

De meeneemschakeling kan per soort beveiliging geactiveerd worden.

 

Belastbaarheidsgrenzen voor GPLK en niet-GPLK

GPLK-kabels en niet-GPLK-kabels hebben eigen belastbaarheidsgrenzen in de opties bij Berekening, Grenzen. Zet deze waarden eenmalig goed!

 

Spanningsvariatie gecontroleerd

Na een netbelastingsberekening of een loadflow met profielen zijn de minimaal en maximaal bereikte spanning per knooppunt bekend. Voor middenspanningsknooppunten wordt deze variatie getest tegen een nieuwe waarde dUmax in de opties, bij Berekening, Grenzen. Knooppunt met een overschrijding krijgen de hoogkleur.

 

Umin, Umax en dUmax bij knooppunt

Per knooppunt kunnen de spanningsgrenzen uit de opties overruled worden door eigen grenzen op te geven in het knooppuntformulier bij Diversen, Grenzen.

 

 

NIEUW IN VISION 9.0.1

 

Niet-preferente element

Een niet-preferente element wordt uitgeschakeld tijdens het omschakelen in de storingsanalyse.

De waarheidswaarde wordt ingesteld op het blad Betrouwbaarheid van het elementformulier.

 

Macro-commando's

CreateDir: Maak een subdirectory.

ForSelected: Voer een stuk macro uit voor geselecteerde objecten van een gespecificeerde soort.

 

Motorstart via autotransformator in IEC 60909-berekening

De secundaire nominale spanning van de speciale transformator kan gebruikt worden als spanning van de spanningsbron bij kortsluitingen.

 

Netwerk exporteren in volgorde van tracé.

Sorteren is toegevoegd aan de exportinstellingen.

 

De afstand tussen de knooppunten van een railsysteem makkelijk aanpassen.

Door in het railsysteemformulier Tijdelijk grafisch ontkoppeld aan de vinken.

 

Eén tijdstip berekenen bij loadflow met profielen.

Door in de loadflowinstellingen Kies tijdstip aan de vinken.

 

Fasedraaing van een trafo als scenario-itemparameter.

Door Fasedraaiing te kiezen bij parameter.

 

 

NIEUW IN VISION 9.0

 

Beveiligingsaanwezigheid gesplitst in aanwezig en actief

De beveiligingen bij een vermogenschakelaar hebben twee "vinkjes": aanwezig en actief. De nieuwe mogelijke status is dus: wel aanwezig, niet actief. Deze beveiligingen worden wel in het netwerkbestand opgeslagen, maar functioneren niet.

 

P(I)-regeling bij windturbine

De windturbine heeft een nieuwe P-regeling, waarmee het vermogen op basis van de stroom (eigenlijk belastinggraad) in één, twee of drie te kiezen takken via meetveld kan worden teruggeregeld.

De P(I)-regeling kan tegelijk met een P(U)-regeling voorkomen.

 

P-regeling bij belasting

De belasting heeft twee P-regelingen: P(U) en P(I). Hiermee kan het vermogen gereduceerd worden als de spanning zakt of als de stroom door een te kiezen meetveld te groot wordt.

 

Schakelstanden onthouden en terugzetten

De actuele schakelstanden kunnen in het geheugen onthouden worden om even later weer teruggezet te worden. Dit gaat via Start | Bewerken | Speciaal | Onthouden.

 

Even harmonischen

Ook even harmonischen kunnen ingevoerd worden.

 

Verticale tekst bij knooppunten

De tekst bij een knooppunt kan op verticaal ingesteld worden via het presentatieblad in het knooppuntformulier.

 

Betere uitvoer van het vermogen na loadflow met profielen

Pmin en Pmax zijn rapporteerbaar bij elementen. P1min en P1max zijn rapporteerbaar bij takken. Aan het teken is de vermogensrichting te zien.

De P van takken en elementen wordt ook geëxporteerd in de resultatenexport na loadflow met profielen.

 

 

NIEUW IN VISION 8.15.2

 

Unieke bijzonderheidswaarden in de netwerkexport

Bij het exporteren van een netwerk naar Excel met Extra | Gegevens | Exporteren wordt een extra laatste werkblad Bijzonderheden aangemaakt, waar alle bijzonderheidskenmerken met bijbehorende gesorteerde unieke waarden worden geëxporteerd. Let op: dit blad bestaat uit onafhankelijke kolommen. M.a.w.: de waarden in één rij hebben geen relatie tot elkaar.

 

 

NIEUW IN VISION 8.15

 

Harmonischen tot de honderdste

De harmonischen, gevat in het harmonischentype, kunnen nu tot de honderdste harmonische worden gedefinieerd. Alleen de oneven harmonischen worden gebruikt in de harmonischenberekeningen.

 

Harmonische spanningsbron bij netvoeding

De netvoeding heeft een harmonische spanningsbron, waar de harmonische spanningen als een percentage van de normale spanning kunnen worden opgegeven.

 

k2, k3, k4 bij differentiaalbeveiligiging

De differentiaalbeveiliging heeft drie nieuwe parameters, om een extra drempelfunctie mee te definiëren.

 

Operation output time bij stroombeveiligingtype

De stroombeveiliging heeft een eigen tijd, die na het trippen wordt toegepast. Tijdens het verloop van deze tijd kan het tripsignaal niet meer geannuleerd worden.

 

P(I)-regeling bij PV

De PV heeft een nieuwe P-regeling, waarmee het vermogen op basis van de stroom (eigenlijk belastinggraad) in een te kiezen tak via meetveld kan worden teruggeregeld. Hiermee kunnen een windturbine en een PV achter een te dunne kabel toch samen worden aangesloten, door de PV terug te regelen op het moment van maximale wind.

 

Smin en Smax bij netvoeding

De netvoeding heeft een optioneel op te geven Smin en/of Smax, waartegen het door de loadflow berekende vermogen getest wordt. Het resultaat wordt vertaald in een belastinggraad tussen 0 en 200 %.

 

Notities snel (on)zichtbaar

De notities zijn in de praktijk een zegen en een vloek. De notities konden al (on)zichtbaar gemaakt worden via Beeld, Weergave aanpassen, maar dit kan nu sneller via Ctrl+Alt+N.

 

Selecteren op kleur

Objecten kunnen geselecteerd worden op de kleur (van hun presentatie) via Start | Selecteren | Object, Presentatie.

 

Selecteren gewijzigd

Het selecteren van objecten door met de muis een rechthoek te trekken is gewijzigd bij een rechthoek van links naar rechts. Objecten moeten dan volledig binnen de rechthoek vallen om geselecteerd te worden.

 

Spanningsregeling getekend

Bij een transformator met actieve spanningsregeling wordt een pijl door het symbool getekend.

 

 

NIEUW IN VISION 8.14

 

Windturbine vereenvoudigd

De windturbine is sterk vereenvoudigd en heeft een volledige P- en Q-regeling.

 

Nieuwe belastingsgedragingen

Drie nieuwe ingebouwde belastingsgedragingen zijn beschikbaar: Industrie (90 % const. P, 15 % const. Q), Zakelijk (35 % const. P, 10 % const. Q) en Wonen (30 % const. P, 5 % const. Q).

 

Lichtboogbeveiliging

De lichtboogbeveiliging is toegevoegd aan de installatie bij knooppunt. De installatie bevat alleen gegevens voor de vlamboogberekening.

Bij aanwezigheid van een lichtboogbeveiliging wordt de kortsluiting in een vaste korte tijd afgeschakeld.

 

Belastingafhankelijke spanningsregeling bij de speciale transformator

De spanningsregeling van een speciale transformator kan behalve volgens compoundering ook volgens het belastingafhankelijke principe werken. De gewone transformator had deze regeling al.

 

Vlamboogberekening volgens nieuwe editie van de IEEE 1584

De norm uit 2018 is geïmplementeerd.

 

Selecteren uitgebreid

Twee nieuwe items bij Start | Selecteren zijn:

Richting: Van het geselecteerd object of de geselecteerde objecten wordt de hele richting geselecteerd. Het submenu biedt tevens de mogelijkheid om ook meteen nevenrichtingen (aan de andere kant van een open schakelaar) te selecteren.

Gebied: Van het geselecteerd object of de geselecteerde objecten wordt het hele voedingsgebied geselecteerd.

 

 

NIEUW IN VISION 8.13.1

 

Aanpassing van IEC 60909

PV, windturbine (lite en converter gekoppeld) en accu worden behandeld volgens de nieuwe editie van de norm uit 2016.

 

Isochrone regeling

Synchrone generatoren met isochrone regeling zorgen ervoor dat de frequentie in eilandbedrijf (tijdens de loadflow) naar de nominale waarde geregeld wordt.

 

Actief filter

De condensator kan een actief filter bevatten. Een actief filter injecteert harmonische stromen (tijdens de harmonische loadflow) om de harmonische stromen door een meetveld te compenseren.

 

 

NIEUW IN VISION 8.13

 

LSI-relais

De stroombeveiliging is uitgebreid met een nieuwe karakteristieksoort: LSI.

 

Inverse differentiaalbeveiliging

De differentiaalbeveiliging kan ook voorzien worden van een inverse karakteristiek.

 

Meeneemschakelaars bij meeneemschakeling

Bij de reeds aanwezige meeneemschakeling kunnen de betreffende vermogenschakelaars worden opgegeven.

 

Uitgebreide blokkeerschakeling

Bij de reeds aanwezige blokkeerschakeling kunnen flexibele combinaties van beveiligingen gemaakt worden.

 

 

NIEUW IN VISION 8.12.4

 

Alias voor smeltveiligheidtypen

Zie Alias.

 

Symbooltjes voor afstandbediening en verremelding van schakelaars

De aanwezigheid van verremelding en/of afstandbediening wordt met een klein symbooltje bij de lastschakelaar en vermogenschakelaar getekend.

 

Presets

In de opties kunnen belastingsituaties gedefinieerd worden. Per belastingsituatie is er een schalingspercentage voor opwekking, belasting, PV en wind.

 

Netopeningoptimalisatie met vier presets

De netopeningoptimalisatie berekent vier belastingsituaties in één run en berekent de gemiddelde verliesreductie over nacht, ochtend, middag en avond.

 

Netbelastingsberekening

Met een netbelastingsberekening wordt een aantal loadflows uitgevoerd, voor verschillende belasting/opwekkingssituaties.

 

 

NIEUW IN VISION 8.12.3

 

Bijzonderheden selecteren op waarde

Objecten kunnen ook op basis van waarden van bijzonderheden geselecteerd worden, bij Start | Selecteren | Bijzonderheid.

 

 

NIEUW IN VISION 8.12

 

Extra eigenschappen bij veld

De opsomming van velden bij knoopunt is uitgebreid met twee nieuwe attributen per veld: naar en informatie.

 

Opwekking en PV bij transformatorbelasting

De transformatorbelasting is uitgebreid met twee nieuwe opwekkingsitems: opwekking en PV.

Het ingevoerde opwekkingsvermogen wordt tijdens de loadflow vermenigvuldigd met het actuele opwekkingspercentage.

Het ingevoerde PV-vermogen wordt tijdens de loadflow vermenigvuldigd met het actuele PV-percentage.

 

Meetveld aan secundaire zijde van transformatorbelasting

Een meetveld kan ook aan de secundaire zijde van een transformatorbelasting aangebracht worden.

 

Eigen karakteristieken bewaard

De op te geven 'eigen' karakteristieken in Extra | Vergelijken | Beveiligingen worden nu in het netwerkbestand opgeslagen.

 

Generator en motor uit als het opwekkingspercentage resp. belastingspercentage nul is

Als de generator of motor een ingevuld vermogen heeft, maar in de loadflow door het opwekkingspercentage resp. belastingspercentage min of meer uit wordt gezet, wordt deze ook uitgezet.

Voorheen werd er eventueel blindvermogen geleverd of opgenomen.

 

 

NIEUW IN VISION 8.11.4

 

Extra instellingen bij loadflow

In de loadflowinstellingen kan een eigen schalingspercentage voor windturbines worden opgegeven.

Bij de loadflow met interne profielen kan, behalve een bepaalde week, ook een bepaalde dag gekozen worden.

Tevens kan bij een potentiële tijdstap van een kwartier en een half uur een grotere tijdstap gekozen worden.

 

 

NIEUW IN VISION 8.11.3

 

Speciaal selecteren uitgebreid

Twee nieuwe items bij Start | Selecteren |Speciaal zijn:

Verremelding: knooppunten, vermogenschakelaars en kortsluitverklikkers met verremelding selecteren.

P-meting: meetvelden met P-meting selecteren.

 

Metingengrafiek in het meetveldformulier verbeterd

Er is keuze tussen weergave als stroom of als vermogen.

De grafiek kan als staafgrafiek of lijngrafiek (of puntgrafiek, bij een te grote onderbreking) worden getoond.

De metingen kunnen als tekst naar het klembord worden gekopieerd.

 

 

NIEUW IN VISION 8.11.2

 

Metingenbestanden en berekende profielwaarden tezamen in een grafiek

In het formulier van het meetveld kan dit gedaan worden. Zie Meetveld.

 

 

NIEUW IN VISION 8.11

 

P-regeling bij PV

Het vermogen kan traploos geregeld worden op basis van de spanning.

 

Foutweerstandenreeksen voor selectiviteitsberekening aangepast

0 tot 10000 Ohm en 0 tot 1000 Ohm zij vervallen.

0 tot 5 Ohm en 0 tot 2 Ohm zijn toegevoegd. Controleer uw keuze in de opties!

 

Ook meetveld als meetpunt voor differentiaalbeveiliging

Behalve een vermogenschakelaar, kan ook een meetveld gekozen worden bij "Andere meetpunten".

 

Gelijktijdigheid met een vermogensmeting zetten

Behalve met een stroommeting, kan ook met een vermogensmeting de gelijktijdigheid via meetveldmetingen gezet worden. Zie Speciaal, Gelijktijdigheid, Automatische gelijktijdigheidsbepaling.

 

Formule van speciale stroombeveiliging aangepast

De factor k is hernoemd tot factor m. Hierbij is de extra tijd "e" binnen de haakjes gehaald.

 

Soort veld

Bij de opsomming van velden, bij knooppunt, kan ook het soort veld ingevuld worden. Er is keuze uit een lijstje.

 

Sk" leidend bij netvoeding

De basisregistratie van het kortsluitvermogen is Sk". Voorheen Ik". Bij het kopiëren van een netvoeding naar een andere spanning, blijft het kortsluitvermogen behouden.

 

 

NIEUW IN VISION 8.10

 

Vlamboogberekening

Met de vlamboogberekening is de vlamboogenergie te bepalen die vrijkomt in het geval van een kortsluiting in een installatie. Aan de hand van de vlamboogenergie wordt de categorie van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bepaald. Het is mogelijk de vlamboogberekening volgens de IEEE 1584 of volgens de box-test-methode van International Social Security Association (ISSA) uit te voeren.

 

Differentiaalbeveiliging bij vermogenschakelaar

De differentiaalbeveiliging, voorheen een los object, is ondergebracht bij de vermogenschakelaar.

De raildifferentiaalbeveiliging is ondergebracht bij het knooppunt.

 

Aardfoutdifferentiaalbeveiliging

Een aardfoutdifferentiaalbeveiliging kan worden opgegeven bij de vermogenschakelaar.

 

Klantgegevens bij knooppunt

Klantgegevens kunnen worden opgegeven bij het knooppunt.

 

Uitgebreidere transformatorspanningsregeling

De spanningsregeling van de transformator is gewijzigd en uitgebreid.

Umin en Umax zijn vervangen door Uset (het gemiddelde) en Uband (het verschil).

Compoundering is eventueel uit te schakelen bij een tegengestelde vermogensrichting.

Een "belastingafhankelijke" regeling is toegevoegd.

 

 

NIEUW IN VISION 8.9.1

 

Kabelparallelstreepjes

Kabels kunnen getekend worden met een indicatie van het aantal parallelle kabeldelen, in de vorm van kleine parallelstreepjes.

Het activeren van deze mogelijkheid gaat via Beeld | Weergave aanpassen | Zichtbaarheid.

 

Metingenbestanden bij meetveld

Bij een meetveld kan een lijst van metingenbestanden worden opgegeven. De metingen kunnen in een grafiek worden getoond.

 

 

NIEUW IN VISION 8.9

 

Onbalansbeveiliging

Een onbalansbeveiliging kan worden opgegeven bij de vermogenschakelaar.

 

Thermische beveiliging

Een thermische beveiliging kan worden opgegeven bij de vermogenschakelaar.

 

Richtingsgevoeligheid bij spanningsbeveiliging

De spanningsbeveiliging kan energierichtingsgevoelig worden ingesteld.

 

 

NIEUW IN VISION 8.8.1

 

Dynamische analyse

Plotten van RMS-waarden van stromen en spanningen.

 

 

NIEUW IN VISION 8.8

 

Dynamische analyse

Workspace: De workspace maakt het mogelijk om de resultaten van een dynamische berekening binnen een sessie op te slaan of om externe (meet)data in te lezen. Deze data kan vervolgens worden gebruikt om verschillende dynamische casussen met elkaar te vergelijken of om de simulatie te valideren met meetdata.

Opbouw lineair elektrisch net: interne aanpassing ter versnelling van het proces, vooral van toepassing bij analyses aan grotere netwerken.

Initialisatieprocedure: tijddomeininitialisatie voor het bepalen van het initiële werkpunt.

Kabelmodel: mogelijkheid om een kabel te representeren middels zowel het T-model als het π-model bestaande uit één of meerdere secties.

Tangens Delta snubberweerstanden kabel: mogelijkheid om snubberweerstanden (parallel aan dwarscapaciteiten van een kabel) aan de hand van tangens deltawaarde in te stellen.

Power System Stabilizer (PSS) model: de functie van een PSS is het dempen van oscillaties in het net door een aanpassing van de rotorbekrachtiging van de synchrone generator.

 

Stabiliteitsanalyse

Als gevolg van een gewenste of ongewenste verstoring in een systeem zal deze een dynamische reactie vertonen, een systeem is stabiel als deze reactie na verloop van tijd uitdempt en een nieuwe stationaire toestand aanneemt. Een systeem is instabiel indien dit dynamische verschijnsel niet uitdempt of zelfs verergert, instabiliteit van een systeem kan verstrekkende gevolgen hebben en uiteindelijk leiden tot een black-out. De module Stabiliteitsanalyse bepaalt aan de hand van de eigenwaarden of een systeem stabiel is bij kleine verstoringen, in Engelstalige literatuur wordt voor deze vorm van analyse de term ‘small-signal stability analysis’ gebruikt.

 

Extra instellingen bij het schalen van het netwerk

Bij het schalen van het netwerk via Start | Bewerken | Grafisch | Schalen kunnen ook factoren voor objectgrootte en tekstgrootte worden opgegeven.

 

Harmonischen bij de transformatorbelasting

Bij de transformatorbelasting kunnen harmonischen worden ingevoerd.

 

 

Nieuw in Vision 8.7.1

 

Vermogensregeling bij speciale transformator

Bij een dwars- of scheefregeltransformator kan de vermogensregeling ingeschakeld worden. De loadflow zal het doorgaande vermogen binnen de opgegeven grenzen proberen te regelen door de trapstand aan te passen.

 

Gerelateerd blad

In geval van meervoudige presentatie, worden, na met rechts op het bladtabje geklikt te hebben, in een popup-menu de bladen getoond waarop objecten op het actieve blad meervoudig gepresenteerd zijn.

 

 

Nieuw in Vision 8.7

 

IEC 61363

Het berekenen van kortsluitstromen volgens de internationale norm IEC 61363: “Electrical installations of ships and mobile and fixed offshore units – Procedures for calculating short-circuit currents in three-phase a.c.”.

 

Verbeterde inverterregeling bij PV

De inverter bij PV heeft een uitgebreidere Q(P)-regeling en ook een Q(U)-regeling is mogelijk.

 

Dynamische analyse

nulpuntstransformator

invoer regelsystemen van synchrone generator

blindvermogen- en arbeidsfactorregeling van synchrone generator

turbine- en vermogensregeling van synchrone generator

sterpuntsaarding van elementen

 

 

Nieuw in Vision 8.6.3

 

Betrouwbaarheidsberekeningverbeteringen

De afstandbediening is herzien. Dit leidt tot extra fasen in het herstelproces: op afstand isoleren, op afstand wederinschakelen, op afstand omschakelen, nogmaals op afstand wederinschakelen en nogmaals op afstand omschakelen.

 

Pseudomonitorverbeteringen

Een extern profiel toevoegen is mogelijk. Het formaat is gelijk aan een extern profiel bij de loadflow.

Het correctie-algoritme werkt op basis van actuele vermogens i.p.v. nominale vermogens.

Er wordt een tweede, uitgebreidere export gegenereerd.

 

Storingsanalyseverbeteringen

Maasdetectie: het ontstaan van mazen wordt in de berekening meegenomen. Dit mag niet voorkomen.

Het bijsplitspunt is geïntroduceerd: een gesloten schakelaar in een tak in het ongestoorde net, op kleine afstand van een inschakelpunt.

Automatische netvoeding achter netdeelgrens: aan "losse" knooppunten achter een netdeelgrens wordt tijdens de berekening een onzichtbare netvoeding toegevoegd.

Niet-beschikbaar verbruik: rapportage van het gesommeerde vermogen van (transformator)belastingen die zijn aangesloten op niet-beschikbare knooppunten.

Schakelhandelingen gekleurd: bij de berekening voor één object worden de om te schakelen takken na afloop gekleurd in te attentiekleur.

 

 

Nieuw in Vision 8.6.1

 

Meer foutsoorten tegelijk bij Beveiliging - Selectiviteit

De beveiligingsselectiviteitsberekening kan meerdere foutsoorten tegelijk doorrekenen.

 

 

Nieuw in Vision 8.6

 

Grootheden cq. eenheden bij externe profielen

De externe profielen, voor de loadflow, behoeven niet meer uitsluitend factoren te bevatten. Afhankelijk van de parameter zijn de waarden op te geven in V, kV, A, A, VA, kVA, MVA, W, kW, MW, var, kvar, Mvar, m/s, pu, %, ‰ en procentpunt.

 

Zonintensiteit bij PV vervangen door schaling

De eigenschap “zonintensiteit” in W/m² is vervangen door “schaling” in ‰.

Omdat beide grootheden een nominale waarde van 1000 hebben, verandert er niets aan de invoer en berekening.

 

Belasting en opwekking collectief schalen in de loadflow

Via drie percentages in de loadflowinstellingen kunnen alle belastingen, opwekkingen en PV extra geschaald worden.

 

Koppeling naar Gaia

Vanuit een knooppunt in Vision kan een Gaia-netwerk in Gaia geopend worden. Het berekende kortsluitvermogen in Vision wordt doorgegeven naar de netvoeding in Gaia.

In de opties moet de map van de Gaia-netwerkbestanden worden opgegeven.

 

Parallelprocessing

De loadflow met n-1/n-2 en de loadflow met profielen zijn uitgerust met parallelprocessing.        

Dit kan desgewenst uitgeschakeld worden in de instellingen.

 

ArgDir bij richtingsgevoelige beveiliging vervangen door RCA

De op te geven richtingshoek is 90 graden gedraaid. De “relay characteric angle” wordt nu gevraagd. Dit is de richting waarin het relais “maximaal” werkt.

RCA := ArgDir + 90 voor stroombeveiligingen. De default RCA is 45 °.

Voor aardfoutbeveiligingen is de richting herzien, wat leidt tot RCA := ArgDir – 90. De default RCA is 0 °.

 

Snom bij accu vervangen door C-rate

De C-rate is min of meer equivalent aan Snom. De C-rate is de maximale snelheid waarmee de accu opgeladen en ontladen mag worden.

 

Verlies gesplitst in nullastverlies en lastverlies bij de kostenberekening

Het energieverlies is opgedeeld in nullastverlies en lastverlies.

 

Twee tekstblokjes bij elementen: bij het knooppunt en bij het symbool

Een element heeft nu twee tekstblokjes: een die initieel bij het knooppunt staat en een die initieel bij het symbool staat. In het eerste blokje/regel komt alleen het veldnummer. In het tweede blokje komt alle andere tekst. Uiteraard zijn de posities aan te passen door de blokjes te slepen.

 

 

Nieuw in Vision 8.5.2

 

Zoom volgend geselecteerde object

Met Beeld | Zoomen | Zoom geselecteerd | Volgende geselecteerde object op dit blad kunt u inzoomen op het volgende geselecteerde object. De sneltoets hiervoor is 7.

 
Scrollen tijdens het slepen

Als u tijdens het slepen met de muis de rand van het venster nadert, scrollt het netwerk automatisch in die richting.

 

Harmonischengolfgrafiek

Na de harmonische loadflow is er per object een golfgrafiek beschikbaar, te bereiken via de gedetailleerde resultaten, knop Grafiek.

 

Afnemende kortsluitbijdrage van machines

De bijdrage van generatoren en motoren is ten tijde van een kortsluiting Ik”.

Deze bijdrage neemt echter af in de tijd. In kortsluitberekeningen waarin de tijd een rol speelt en waarin de tijd bekend is, moet de bijdrage in de tijd gereduceerd worden.

Concreet betreft het hier de beveiligingsberekeningen.

De admittanties van generatoren en motoren wordem op gezette tijden herberekend, namelijk op 20, 50, 100 en 250 ms. Hierbij worden de factoren µ en q uit de IEC 909 toegepast.

De beveiligingsberekening genereert dus extra sequenties, waarop geen beveiliging uitschakelt. Door middel van een detectie worden deze extra sequenties alleen berekend als het nodig is.

 

 

Nieuw in Vision 8.5

 

Rendementtype bij accu en PV

De rendement van de PV is gevat in een rendementtype.

Dit geldt ook voor het oplaadrendement en het ontlaadrendement van de accu.

Het rendementtype bestaat uit een naam met 5 inputwaarden in pu en 5 bijbehordende outputwaarden in %.

 

Datum en tijd bij PV vervallen

De opgave van een zeker tijdstip bij een PV is vervallen.

De PV werkt maximaal, geschaald met de zonintensiteit.

Bij een loadflow met tijdgerelateerde profielen wordt het tijdstip nog wel meegenomen voor de berekening van de instraling.

 

Ander zonnepaneelobrengstalgoritme

Het zonnepaneelinstralingsalgoritme is vervangen door een verbeterde versie.

Invoergegeven zijn nog steeds: oriëntatie, helling en tijdstip.

 

Scheiding bij lastschakelaar

Een lastschakelaar kan naar wens ook als een lastscheider (lastschakelaar+scheider(s)) of scheider getekend worden.

Het nieuwe attribuut "scheiders of scheiding" zorgt voor het tekenen van het scheiderstreepje.

Als Ik,maak nul is, wordt het lastschakelaarsymbool niet getekend, als scheiders is aangevinkt.

 

Jaar en faalfrequentie bij mof

De moffen in de kabel hebben extra attributen: jaar en faalfrequentie.

Het zelf op te geven "aantal moffen" is vervallen. Het aantal moffen wordt automatisch bepaald als het maximum van het aantal kabeldelen minus één en het aantal ingevulde (geïmporteerde) moffen.

 

Meer foutsoorten tegelijk bij Beveiliging - Simulatie

De beveiligingssimulatie kan meerdere foutsoorten tegelijk doorrekenen.

 

Wijziging in Types.xls(x)

Het rendementtype is toegevoegd.

 

 

Nieuw in Vision 8.4.1

 

Enkele kleine verbeteringen

k-factor berekenen, bij de harmonische loadflow.

"Functie" toegevoegd aan de knooppunteigenschappen.

"Z1 -> Z0" in het transformatorformulier.

Kortsluitvermogen van de netvoeding ook als impedantie.

Transformatorbelasting als belasting tekenbaar, via de opties.

 

 

Nieuw in Vision 8.4

 

Variabele objecttypenbestandnaam

De naam van het objecttypenbestand is niet meer beperkt tot Types.xslx. De naam van het bestand, i.p.v. de map, moet nu opgegeven worden in de opties.

 

Transformatorregeling op ander knoopppunt

Een transformatorregeling kan de spanning op een ander knooppunt regelen.

 

Tangens delta

De diëlektrische verliezen in de kabel kunnen in de loadflow meegenomen worden, doordat de tangens delta is toegevoegd aan de eigenschappen van het kabeltype.

 

Royaalverbruikers

Een nieuwe gebruikerscategorie, tussen kleinverbruikers en grootverbruikers, is beschikbaar bij de opgave van de (transformator)belasting.

 

Dynamische analyse

De dynamische analyse is beschikbaar.

 

 

Nieuw in Vision 8.3.3

 

Rapporteren van bijzonderheden per kenmerk

Bijzonderheden krijgen in de rapporten een eigen kolom per kenmerk als het item "Bijzonderheden per kenmerk" is gekozen in de rapportdefinitie.

 

Scenario-items importeren

Scenario-items kunnen geïmporteerd worden. Zie Importeren.

 

 

Nieuw in Vision 8.3 en 7.8

 

PV

Een nieuw element is toegevoegd: PV, oftewel zonnepaneel.

Een PV bestaat uit maximaal drie panelen en een inverter.

De actuele levering wordt berekend op basis van de opgegeven zonintensiteit en de datum en tijd.

 

Zonnepaneel-tool

De opbrengst van een zonnepaneel is aan de ene kant afhankelijk van de plaatsing ervan en aan de andere kant van de actuele zonne-situatie. Deze twee items zijn gecombineerd in een tool die te bereiken is via Extra | Tools | Zonnepaneel.

 

Parameter-berekening-indicatie

De componentparameters worden door verschillende berekeningen gebruikt. De labels van de parameters worden in de componentformulieren door middel van een blauwe kleur gemarkeerd, als ze bij de snelle berekening (optioneel) gebruikt worden.

De gebruiker is zodoende niet druk met het achterhalen van gegevens die Vision voor de berekening niet nodig heeft. Een voorbeeld is dat homopolaire gegevens niet nodig zijn voor de loadflow.

Deze indicatie is in de opties aan of uit te zetten.

 

Netdeelgrenzen uitgebreid

De netdeelgrenzen zijn uitgebreid met een registratie van de twee voedende bronnen, aan weerszijden van een grens. Dit is vrije tekst, in het invoerformulier van een kabel, link of verbinding, waarin bijvoorbeeld de naam van het voedende onderstation gezet kan worden.

In het schema kan de netdeelgrens uitgebreid getekend worden door middel van een attentiedriehoek en vermelding van de voedingen. Deze attentiedriehoek is in de opties aan of uit te zetten.

Het semi-automatisch zetten van netdeelgrenzen via Bewerken, Speciaal, Netdeelgrens biedt ondersteuning bij het detecteren van netdeelgrenzen en het vaststellen van de voedende bronnen.

Potentiële netdeelgrenzen en bijbehorende voedingen kunnen hier eenvoudig overgenomen worden.

 

Voedingsroute selecteren

De korste route (kleinste aantal takken) van een knooppunt of element naar een netvoeding kan geselecteerd worden met Start | Selecteren | Voeding. Selecteer vooraf één knooppunt of element.

 

Drie macro-commando’s

Put: met Put wordt een reeks cellen uit een van de tweedimensionale arrays naar een werkblad van het uitvoerwerkboek gekopieerd.

Get: met Get wordt een reeks cellen van een werkblad van een werkboek naar een interne array gekopieerd.

Route: Met Route worden alle objecten in een route, tussen twee knooppunten of elementen geselecteerd.

 

Blindvermogensgrenstaktiek bij synchrone generator

De grenzen van het blindvermogen van een synchrone generator kunnen behalve met Qmin en Qmax ook variabeler worden opgegeven. Hiervoor is de blindvermogensgrenstaktiek geïntroduceerd, weergegeven als ‘Qgrens’ in het formulier. Mogelijke keuzen zijn: constant, automatisch en eigen.

Bij keuze voor automatisch of eigen verschijnt een extra tabblad Regeling. Bij keuze voor ‘automatisch’ wordt de curve automatisch bepaald uit een aantal invoerparameters. Bij keuze voor ‘eigen’ kunt u de curve zelf opgeven.

 

Stroombeveiligingsrichting bij een tweefasenfout verbeterd

De bepaling van de stroomrichting bij een richtingsgevoelige stroombeveiliging is verbeterd.

Voorheen werd altijd per fase de richting bepaald op basis van Uf/If.

Nu wordt eerst de foutsoort bepaald aan de hand van een aantal fasestroom- en fasespanningvergelijkingsregels. Bij constatering van een tweefasenfout wordt de richting bepaald op basis van de verschilspannng gedeeld door de verschilstroom.

Hiermee werkt de richtingsbepaling gelijk aan die van de distantiebeveiliging. De distantiebeveiliging heeft een vaste richtingshoek van -45°, terwijl de richtingshoek bij de stroombeveiliging op te geven is.

 

 

Nieuw in Vision 8.2 EN 7.7

 

Smoorspoel alleen in R, X en Inom

De typegegevens van een smoorspoel konden als Snom, uk, Pk of R, X, Inom worden opgegeven. Omdat eerstgenoemd setje niet zo gebruikelijk is, is deze mogelijkheid vervallen.

 

Aardresponstijd bij kortsluitverklikker

De aard-instelling van de kortsluitverklikker heeft een eigen responstijd. Bij de beveiligingsberekening met één fout wordt hiervan gebruik gemaakt. Deze berekening laat de verklikkende kortsluitverklikkers zien.

 

Uitschakeltijd herzien

De daadwerkelijke uitschakeltijd van de stroombeveiliging in de beveiligingsberekeningen is licht aangepast. Dit geldt alleen voor het geval waarin de stroombeveiliging tijdens een kortsluiting achtereenvolgens verschillende stromen te zien krijgt, als gevolg van het uitschakelen van een andere beveiliging/schakelaar. Als de stroom in tweede instantie kleiner is dan in eerste instantie, is de resulterende uitschakeltijd nu mogelijk korter dan voorheen.

De smeltveiligheid houdt nu rekening met de opwarming. Hierdoor is de resulterende uitschakeltijd nu mogelijk korter dan voorheen, zowel bij stijgende als dalende stroom.

 

Tekstkleur en -stijl

Per objectpresentatie kan de tekstkleur en de tekststijl gekozen worden op het tabblad ‘Presentatie’ van het invoerformulier. Voor de tekststijl zijn alle combinaties van vet, cursief en onderstreept mogelijk.

 

Notitie verplaatsbaar

De notitie is verplaatsbaar door hem te verslepen met ingedrukte linkermuisknop. De positie van de notitie wordt bewaard in het netwerkbestand.

 

Anderhalf procent groei

Een groei van 1,5 % per jaar is standaard beschikbaar.

 

Rapporteren naar Word

Een rapport kan ook naar Word gestuurd worden. Dit is meer geschikt voor kleine rapporten, zowel in de lengte als in de breedte.

 

 

Nieuw in Vision 8.1.4 en 7.6.4

 

Eilanddetectie gewijzigd

Netdelen die niet verbonden zijn met een netvoeding zijn normaal gesproken "in eiland".

Vanaf nu zijn deze netdelen niet meer in eiland als ze met een synchrone generator met spanningsregeling en frequentie-vermogensregeling (f/P-statiek) zijn verbonden. Ze doen automatisch mee bij alle berekeningen.

 

 

Nieuw in Vision 8.1.3 en 7.6.3

 

Magazijn

Een fragment van het netwerk kan in het magazijn opgeslagen worden via Start | Magazijn | Opslaan.

Een fragment kan (herhaaldelijk) vanuit het magazijn aan het netwerk toegevoegd worden via Start | Magazijn | Pakken.

Het magazijn werkt vergelijkbaar met het klembord, maar dan via bestanden. De standaardlokatie van magazijnbestanden kan in de opties opgegeven worden.

 

Types controleren

De ingelezen objecttypen kunnen op basisfouten gecontroleerd worden in de Typeviewer via de knop Controleren.

 

Selectiviteitsgrafiek

De beveiligingsselectiviteit van een object kan als puntgrafiek getoond worden, per object, via de gedetailleerde resultaten, knop Grafiek.

 

Macrocommando ShowNetwork

Met dit commando wordt een door de macro gewijzigd netwerk in de editor getoond.

 

 

Nieuw in Vision 8.1 en 7.6

 

Geen teruglevering bij synchrone motor

Een synchrone motor kan verhinderd worden energie terug te leveren bij kortsluiting. Bij kortsluitberekeningen gedraagt de motor gedraagt zich dan als een belasting. De keuze hiervoor wordt gemaakt op het tabblad 'Aansluiting' van het invoerformulier.

 

Velden bij knooppunt

Bij een knooppunt kunnen velden worden gedefinieerd door de veldnamen in te voeren op het tabblad ‘Specials’. Een veldnaam is tekst, dus vrij te kiezen. De volgorde moet corresponderen met de echte volgorde van de velden op de railstructuur.

Nadat de velden bij het knooppunt gedefinieerd zijn, kan voor elke tak en element dat op het betreffende knooppunt aangesloten is het juiste veld gekozen worden in het invoerformulier van die tak of element.

Als de complete veldaansluiting op een knooppunt bekend is, worden de railstromen berekend bij de berekeningen Loadflow en Beveiliging | Een fout.

 

Referentie-aardpunt voor externe aarding

Een knooppunt kan een los aardpunt bevatten, dat als één gezamenlijk aardpunt dient voor sterpunten van meerdere componenten. Zo kunnen de sterpunten van een sychrone generator en motor, condensator, spoel, nulpuntstransformator en gewone transformator hierop aangesloten worden. Nu is het gezamenlijk aardpunt vrij te kiezen.

 

Spanningsmeettransformator als type

De gegevens van een spanningsmeettransformator in een meetveld zijn in een type gevat. Het betreft naam, overzetverhouding, klasse en vermogen.

 

Tweede trap voor differentiaalbeveiliging

De differentiaalbeveiliging heeft een tweede trap, bestaande uit een verschilstroom en een tijd.

Ter info: de differentiaalbeveiliging reageert als de som van de complexe stromen groter is dan de opgegeven verschilstroom. Als extra voorwaarde kan daaraan toegevoegd worden dat de som van de complexe stromen groter moet zijn dan k1 maal de som van de absolute stromen.

 

Uitgebreide beveiligingsindicatie

De aanwezige beveiligingen in de vermogenschakelaar worden in het schema getekend met één streepje voor elk van de zes mogelijke beveiligingen. Voor richtingsgevoelige beveiligingen aan de betreffende zijde van de ‘stam’. Voor richtingsongevoelige beveiligingen aan weerszijden.

 

Beveiligingblokkeerschakeling

Een beveiliging in een vermogenschakelaar kan een gelijksoortige beveiliging in een andere vermogenschakelaar blokkeren, op moment van aanspreken. Hiertoe wordt op het tabblad ‘Algemeen’ van het invoerformulier van de vermogenschakelaar het item ‘Blokkeerschakeling’ aangevinkt. Op het tabblad ‘Extra’, wat dan verschijnt, wordt de relatie naar andere vermogenschakelaars gelegd.

 

Schakelaarreservebeveiliging

Een beveiliging kan op moment van weigeren van zijn vermogenschakelaar andere specifieke vermogenschakelaars laten openen. Hiertoe wordt op het tabblad ‘Algemeen’ van het invoerformulier van de vermogenschakelaar het item ‘Reserveschakeling’ aangevinkt. Op het tabblad ‘Extra’, wat dan verschijnt, wordt de relatie naar andere vermogenschakelaars gelegd.

 

Richtingsgevoeligheid bij kortsluitverklikker

De signalering door een kortsluitverklikker van een grote fasestroom kan richtingsgevoelig worden uitgevoerd.

Bij de beveiligingsberekening - één fout wordt hiervan gebruik gemaakt. Deze berekening laat de verklikkende kortsluitverklikkers zien.

 

Lettertype

Per objectpresentatie kan het lettertype gekozen worden op het tabblad ‘Presentatie’ van het invoerformulier.

 

Asymmetrische loadflow

De asymmetrische loadflow is beschikbaar.

De belasting heeft de mogelijkheid voor een asymmetrische opgave.

 

Wijziging in Types.xls(x)

Het spanningsmeettransformatortype is toegevoegd.

 

 

Nieuw in Vision 8.0

 

Windows-ribbon

Het lint van Windows 7 is geïmplementeerd. Het nieuwe lint is in overeenstemming met de standaard van de nieuwe computerbesturingssystemen. De werking van Vision op Windows XP is hiermee vervallen.

 

Nieuwe grafische editor

De schematische editor maakt gebruik van de Direct2D-technologie. De visualisatie van een netwerk is hierdoor sterk verbeterd. De werking van Vision op Windows XP is hiermee vervallen.

 

 

Nieuw in Vision 7.5 EN 8.0

 

Lastschakelaar

De lastscheider heet nu lastschakelaar. De lastschakelaar is voorzien van een type-faciliteit. Hierin zijn met name belastbaarheidsgegevens opgenomen.

 

Tweede stroommeettransformator in het meetveld

Het meetveld kan twee stroommeettransformatoren bevatten. De gegevens van een stroommeettransformator zijn tevens in een type gevat.

 

Los aardpunt

Een knooppunt kan een los aardpunt bevatten, dat als één gezamenlijk aardpunt dient voor sterpunten van meerdere componenten. Zo kunnen de sterpunten van een sychrone generator en motor, condensator, spoel, nulpuntstransformator en gewone transformator hierop aangesloten worden. Dit heeft gevolgen voor de berekeningen van kortsluitingen met aardcontact. Zie: Knooppunt.

 

Asynchroon aanlopen van synchrone motoren

Het is mogelijk gemaakt de aanloopstroom van synchrone motoren te berekenen bij asynchrone aanloop. Hiervoor zijn de Ia/Inom en de R/X-verhouding tijdens aanloop geïntroduceerd. Bij een kortsluitberekening wordt bij de synchrone motor nog steeds gebruik gemaakt van de subtransiënte reactantie en de fictieve statorweerstand.

 

Asymmetrische belasting

Vooruitlopend op de voltooiing van de asymmetrische loadflow, heeft de belasting de mogelijkheid voor een asymmetrische opgave.

 

Wijziging in Types.xls(x)

Het lastschakelaartype is toegevoegd.

Het stroommeettransformatortype is toegevoegd.

Het synchrone motortype is uitgebreid met Ia/Inom en R/Xa ten behoeve van de motorstart.

 

 

Nieuw in Vision 7.4

 

Controle

Controle op afwijkende waarden in een netwerkbestand. Afwijkende waarden die niet leiden tot fouten bij een berekening genereren een waarschuwing of een informatiemelding. Zie: Voorbereiden.

 

Item-zichtbaarheid in invoerformulieren

In de Opties kan de zichtbaarheid van verschillende items in de componentformulieren worden ingesteld. Hierdoor kunnen de formulieren ‘rustiger’ worden gemaakt. De zichtbaarheid van de volgende tabbladen kan worden ingesteld: Bijzonderheden, Notitie, Selectie, Betrouwbaarheid, Variaties.

De keuzemogelijkheden zijn: nooit, als toegepast, altijd. Bij ‘als toegepast’ wordt het tabblad alleen getoond als er al iets was ingevuld.

 

Extra parameters bij meetveld

De volgende parameters zijn toegevoegd aan de stroomtransformator van het meetveld: Inom (verplaatst vanaf vermogenschakelaar), Ik,dynamisch, Ik,thermisch en tthermisch. De Inom wordt getest bij de loadflowberekening. De Ik,dynamisch wordt getest bij de kortsluitstroomberekening volgens IEC 60(909). Met de Ik,thermisch en tthermisch wordt de tmax berekend bij de kortsluitstroomberekening volgens IEC 60(909).

 

Parameterhints

Bij alle parameters in de componentformulieren is het mogelijk om een ‘hint’ te laten verschijnen als men de muis op het label stil houdt. In de hint kan een omschrijving van de parameter worden getoond. De teksten van de hints zijn opgenomen in het Excel-bestand VisionHintsNL.xlsx. Zie: Bewerken van objecten.

 

Varianten

Een variant beschrijft wijzigingen in het netwerk die op bepaalde data in de toekomst zullen ingaan. Door middel van een variant is het mogelijk om verschillende objecten op bepaalde absolute data in of uit bedrijf te nemen. De wijzigingen vinden plaats op het netwerk in de normale toestand: de basissituatie. Van elk object kan worden opgegeven dat het object niet tot de basis behoort, maar een variant-object is en dus op een later moment actief wordt. Evenzo kunnen objecten op een later moment uit bedrijf worden genomen.

In een netwerk kunnen meerdere varianten worden gedefinieerd. Het netwerk kan ingesteld worden op één variant door keuze van de variant en een datum voor activering of deactivering van de objecten. Met de aldus ontstane netwerkconfiguratie kunnen nu alle berekeningen worden uitgevoerd.

Objecten die niet aanwezig zijn, zijn ook niet zichtbaar.

 

Scenario’s

Een scenario beschrijft wijzigingen in het netwerk die op bepaalde data in de toekomst zullen ingaan. Door middel van een scenario is het mogelijk om bepaalde parameters van objecten op bepaalde absolute data te wijzigen. Deze parameters zijn: schakelstand, transformator trapstand, reëel vermogen, blindvermogen en schijnbaar vermogen.

In het netwerk kunnen meerdere scenario's gedefinieerd worden. Het netwerk kan ingesteld worden op één scenario, door keuze van het scenario en een datum. Met de aldus ontstane netwerkconfiguratie kunnen nu alle berekeningen worden uitgevoerd.

 

Toestand

De toestand (een set van instellingen van geselecteerde objecten) is vervallen. Een toestand wordt bij het inlezen van een oud netwerk geconverteerd naar een scenario zonder datum.

 

Jaar instellen

De keuze van een jaar, waarmee de (transformator)belastingen door groei een andere waarde krijgen, is verplaatst van de loadflowinstellingen naar netwerkniveau. Door de keuze van een jaar, in het ribbonblad Start, ribbongroep Tijd, worden de belastingen in het netwerk ingesteld op een waarde overeenkomstig de belastinggroei. Met deze waarde kunnen nu alle berekeningen worden uitgevoerd.

 

Vlamboog

Tijdens een vlamboog komt een grote hoeveelheid energie vrij. Personen, die op dat moment aan een installatie werken, moeten dan ook voldoende beschermd zijn tegen mogelijke brandwonden of andere verwondingen. De functie Vlamboog berekent de hoeveelheid energie die in een specifieke installatie op een gegeven werkafstand tot het object kan vrijkomen. Deze maximale energie bepaalt de beschermingsgraad van de kleding.

 

Aarding van condensator en spoel

Het is mogelijk om de condensator en spoel te aarden met een aardingsimpedantie. Dit heeft invloed op de asymmetrische berekeningen.

 

Wijziging in Types.xls(x)

In het in typenbestand Types.xls(x) is de afval-aanspreek-verhouding toegevoegd bij het stroombeveiligingstype met vaste tijd.

 

Bewerken speciaal - Zet profielsituatie

De vermogens van alle elementen worden vermenigvuldigd met een factor die overeenkomt met de profielfactor op een te kiezen tijdstip.

 

 

Nieuw in Vision 7.3

 

Accu

De accu is toegevoegd als nieuw element voor opslag van elektrische energie. Bij de berekening van de loadflow met profielen zal de accu vermogen opnemen of leveren volgens het opgegeven profiel. De lading van de accu hangt af van de beginwaarde van de ladingstoestand en de tijdens de berekening opgenomen en geleverde vermogen. Bij het opladen en ontladen wordt rekening gehouden met het rendement en de minimale en maximale hoeveelheid lading.

 

Meetveld

De aanwezigheid van een stroommeettransformator en een spanningmeettransformator kan informatief worden opgegeven. Een meetveld kan geplaatst worden in een knooppunt of in  een veld aan weerszijden van een tak of aan een element.

 

Zoom geselecteerd op volgende blad

Met ‘zoom geselecteerd op het volgende blad’ kan men snel door het netwerk bladeren om te zien waar objecten geselecteerd zijn. In het geval dat één object geselecteerd is, kunnen hiermee snel de meervoudige presentaties op andere bladen gezocht worden. De functie is te bereiken via Beeld | Zoomen | Zoom geselecteerd | Op het volgende blad of via sneltoets 8.

 

Details van gedetailleerde resultaten in cellentabel

De details van gedetailleerde resultaten, meestal lijsten met waarden, worden zoveel mogelijk in een tabel van cellen gepresenteerd. Vervolgens zijn deze gegevens ook nog in volledige tekstvorm om te zetten of te exporteren naar Excel. Een selectie van het raster kan ook gekopieerd worden naar het klembord.

 

Eén foutweerstand bij selectiviteitsberekening mogelijk

De keuze uit verschillende reeksen voor de foutweerstand bij een selectiviteitsberekening is uitgebreid met de mogelijkheid om met maar één op te geven foutweerstand te rekenen. Deze keuze kan worden gemaakt in de Opties, bij Berekening | Beveiliging.

 

Resultaten van selectiviteitsberekening exporteren

De resultaten van de selectiviteitsberekening kunnen geëxporteerd worden naar Excel in een vast formaat, via: Berekenen | Resultaten | Exporteren.

 

Externe profielen bij loadflow met profielen

De loadflow met profielen kan worden uitgevoerd met concrete profielfactoren op absolute tijdstippen. Deze externe profielen worden aangeboden via een Excel-bestand.

 

Bladnamen in de views

Bij knooppunten kunnen de bladnamen in het schema worden gepresenteerd via de views, in het geval dat een knooppunt meervoudig gepresenteerd is.

 

Kabeltypenamen naar 40 karakters

Aangezien steeds meer eigenschappen van een kabeltype in de naam vermeld worden, is de maximale lengte van een kabeltypenaam verhoogd van 30 naar 40 karakters.

 

Aardstroom en responstijd bij kortsluitverklikker

De voormalige eigenschap ‘stroom’ van een kortsluitverklikker is gesplitst in ‘fasestroom’ en ‘aardstroom’. Ook is de ‘responstijd’ toegevoegd als zijnde een vertragingstijd.

De reactie van de kortsluitverklikker is te zien bij de beveiligingsberekening met één fout.

 

Types.xls

Er zijn geen wijzigingen in het typenbestand Types.xls.

 

 

Nieuw in Vision 7.2.1

 

Splitsen van een transformatorbelasting

Een transformatorbelasting kan worden gesplitst in een transformator, een secundair knooppunt en een belasting. Alle eigenschappen blijven behouden. Selecteer de transformatorbelasting en kies: Start | Bewerken | Splitsen.

 

Types en nominale spanning

In het typenbestand is de nominale spanning (Unom) van de componenttypen toegevoegd als identificerende eigenschap, samen met de naam. Een componenttype wordt herkend door de naam in combinatie met de nominale spanning, mits deze tussen een minimale en maximale waarde ligt. Voor kabels zijn deze grenzen ruimer dan voor transformatoren. Concreet betekent dit dat in Types.xls componenttypen met dezelfde naam mogen voorkomen, mits de Unom  genoeg van elkaar verschilt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld laagspannings- en middenspanningskabels met dezelfde naam worden opgenomen.

 

Kabel- en verbindingberekeningsstappen nabij knooppunten

Bij de beveiligingsberekening en de netanalyseberekening kan het aantal kabel-/verbindingberekeningsstappen worden gespecificeerd ten behoeve van de simulatie van kortsluitingen in de kabel of verbinding zelf. Een optie is opgenomen om ook vlakbij de knooppunten een kortsluiting in de kabel of verbinding te simuleren, op respectievelijk 1% en 99% van de lengte.

 

 

Nieuw in Vision 7.2

 

Foutplaatsbepaling met behulp van pulsreflectie

Met behulp van het attribuut Loopsnelheid bij het kabeltype, kan in het tabblad Betrouwbaarheid van het formulier Kabel de afstand van een knooppunt tot de foutplaats (kortsluiting) bepaald worden. Deze functie is met name handig indien veel verschillende kabeltypen in een kabelverbinding zijn toegepast.

 

Aanvullend typenbestand

Het is mogelijk de standaard objecttypen uit te breiden met een gebruikers-eigen objecttypenbestand. De locatie van het aanvullende bestand kan worden gespecificeerd in de Opties bij Bestandslocaties. Indien typenamen in beide bestanden voorkomen, wordt de voorkeur gegeven aan het basistype. De gegevens van het aanvullende type worden dan niet ingelezen.

 

Tweede aardfoutbeveiliging

Het is mogelijk gemaakt een tweede aardfoutbeveiliging toe te voegen.

 

Foutimpedantie

De impedantie op de foutplaats is gesplitst in een impedantie tussen de fasen onderling (Zff) en een impedantie tussen fase en aarde (Zfa). Deze wijziging heeft invloed op de berekeningen Storing sequentieel, Beveiliging (één fout), Beveiliging (simulatie) en Beveiligingsanalyse.

 

Patroon is Profiel geworden

De naam van het object Patroon is gewijzigd in Profiel. Een profiel kan nu ook vanuit Excel gevuld worden.

 

 

Nieuw in Vision 7.1.1

 

Beveiliging, Één fout

Het is mogelijk om één fout op een bepaalde plaats te maken. Dit is in principe hetzelfde als de berekening van Beveiliging | Simulatie, maar dan uitgevoerd op slechts één object/plaats. Hierdoor zijn meer resultaten van stromen en spanningen van alle tijdens het verloop van de afschakelsequentie beschikbaar. Zie: Beveiliging, berekening.

 

Toevoegen van een netwerk

Een netwerk kan toegevoegd worden aan een ander netwerk met Extra | Vergelijken | Toevoegen van netwerk. Het netwerk moet reeds geopend zijn als separaat netwerk. Het toegevoegde netwerk wordt in separate bladen toegevoegd. Mogelijk identieke objecten worden niet samengevoegd.

 

Importeren functie verhuisd

De functie om gegevens van objecten te importeren uit een Excel-bestand is verplaatst naar Extra | Gegevens.

 

Exporteren

De gegevens van een netwerk kunnen in een vast formaat geëxporteerd worden naar Excel met Extra | Gegevens | Exporteren.

 

 

Nieuw in Vision 7.1

 

Patroonsoorten

De patronen zijn uitgebreid met relatief tijdgerelateerde soorten. Dat betekent dat patroonwaarden aan bepaalde maanden, weken, dagen, uren of kwartieren gekoppeld kunnen worden. Daarnaast is er het vrije patroonsoort, dat niet tijdgerelateerd is en uit een variabel aantal waarden kan bestaan. De patronen worden gebruikt bij de loadflow met patronen.

 

Notities

Bij alle objecten kan een notitie toegevoegd worden in het formulier. Deze notitie wordt in een geel kadertje bij het object getoond. Dit kader is niet verplaatsbaar. De grootte is onafhankelijk van het zoomniveau. Bij takken kan in de tekst @1: en @2: opgenomen worden waarmee de vervolgtekst aan de ene of andere zijde van de tak wordt weergegeven.

 

Parallelle kabelcircuits

Van een kabelberbinding kan voor elk kabeldeel worden gespecificeerd uit hoeveel parallelle kabelcircuits dit bestaat. Voor de berekeningen worden de elektrische parameters van het kabeltype automatisch vermenigvuldigd of gedeeld door dit aantal. Het voordeel is dat voor een dubbelcircuitverbinding, waarvan beide circuits met een gezamenlijke beveiliging is beveiligd, geen hulpknooppunt meer hoeft te worden gemaakt. Bovendien wordt het schema rustiger. Zie: Kabel.

 

Belastbaarheid van een link

Van een link kunnen de maximale stroombelastbaaheid Inom en en de kortsluitvastheid Ik(1s) ingevoerd worden. In dat geval wordt het belastingspercentage van de link getoond in de resultaten. Indien dit niet is ingevuld, wordt de link geacht oneindig sterk te zijn en wordt het belastingspercentage niet getoond in de resultaten.

 

Toonfrequentberekening in de macro’s

De toonfrequentberekening kan vanaf deze versie ook in een macro uitgevoerd worden. Zie: Macrocommando Ripple.

 

 

Nieuw in Vision 7.0.2

 

Storingsanalyse aangepast

In de storingsanalyse is het 'bijkoppelpunt' geïntroduceerd. Zie: Storingsanalyse.

 

 

Nieuw in Vision 7.0.1

 

Type voor harmonischennorm

De resultaten van een harmonische loadflow kunnen worden getoetst aan maximaal toegestane waarden die als type opgegeven kunnen worden in de Types.xls. Voorafgaand aan de harmonische loadflow kan de gewenste norm gekozen worden.

 

 

Nieuw in Vision 7.0

 

Ribbon

Het hoofdmenu van Vision is vervangen door een ‘ribbon’, een set van verschillende tabbladen. Microsoft heeft de Ribbons geïntroduceerd in Office 2007 en vervolgens ook toegepast in Windows 7 en Office 2010. Veel programma’s stappen af van het traditionele menu en gaan over op de ribbon. Zie: Vision, structuur.

 

belastinggroei

Het belastingsgedrag is gesplitst in belastingsgedrag en belastinggroei. Belastingsgedrag beschrijft de spanningsafhankelijkheid van het vermogen. Belastinggroei bevat het groeipercentage en de schalingsfactor. De belastinggroei is uitgebreid met de mogelijkheid om deze waarden voor maximaal 30 opeenvolgende jaren specifiek op te geven. Bij het openen van een oud netwerk wordt het oude belastingsgedrag automatisch gesplitst in een nieuw belastingsgedrag en een belastinggroei.

Zes vaste belastinggroeiscenario's zijn in Vision ingebouwd: geen groei, 1%, 2%, 3%, 4% en 5%, exponentieel per jaar. Daarnaast kan een door de gebruiker gedefinieerd groeiscenario gekozen worden.

De loadflow berekent standaard de eindsituatie, rekening houdend met belastinggroei en de opgegeven periode in jaren. In de loadflow kan nu ook het groeiverloop berekend worden gedurende de aangegeven periode. Er wordt dan voor elk jaar een loadflow uitgevoerd en de resultaten kunnen als een functie van de tijd weergegeven worden.

 

Motorstart in de view

Bij de definitie van de views kan gekozen worden voor de presentatie van de resultaten voor, tijdens en na de motorstart of voor de presentatie van alleen de resultaten tijdens motorstart.

 

Kostenberekening

De kostenberekening berekent weer de investeringskosten van kabels. De kabeltypeprijs in Types.xls is daartoe in ere hersteld.

Voorheen werd alleen de beginloadflow uitgerekend en daaruit met een belastinggroeipercentage de verlieskosten over een periode berekend. Vanaf deze versie wordt voor elk jaar een loadflow uitgevoerd en de verlieskosten berekend. Hierdoor kan ook een niet-continue groei goed berekend worden.

 

Homopolaire gegevens van standaardtrafo’s ingevuld

De R0 en Z0 van de standaardtransformatoren in Types.xls zijn ingevuld voor distributietransformatoren, waarvoor geldt dat ze gelijk zijn aan R1 en Z1.

 

Voorkeurstypen

Aan alle componenttypen in Types.xls is de kolom ‘Prefer’ toegevoegd. Per type kan met ‘true’ of ‘false’ aangegeven worden of dit type een voorkeurstype is.

Voorkeurstypen verschijnen in Vision bovenaan het selectielijstje van componenttypen in de componentformulieren.

 

Toonfrequentberekening

Als nieuwe functie in de harmonischenmodule is de toonfrequentberekening toegevoegd. Een of meerdere toonfrequentbronnen kunnen in het netwerk geplaatst worden. Een toonfrequentbron wordt opgegeven bij het tabblad Bijzonderheden van het knooppuntformulier. De kenmerken zijn: frequentie, spanning en hoek. De functie berekent de grootte van de toonfrequentspanningen in het netwerk. De resultaten worden grafisch en in tabelvorm gepresenteerd.