Wat is nieuw in Grid navigator?
<< Klik om de inhoudsopgave weer te geven >> Navigatie: Grid navigator > Wat is nieuw in Grid navigator? |
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.5.2
Geografische editen: inlussen van station
In de Grid navigator is het nu mogelijk om een knooppunt (station) in te lussen en hierbij een knooppunt en een locatie op de kabel aan te geven.Vervolgens kan men grafisch het tracé bewerken van de twee nieuwe automatisch ingevoegde kabeldelen naar en van het ingeluste knooppunt (station).
Geografische editen: aanmaken van knooppunten, kabels en verbindingen
In de Grid navigator kan men nieuwe knooppunten, kabels en/of verbindingen in het netwerk aanmaken, Op deze manier kan men geografisch een netuitbreiding doen. Zo kan men een nieuwe kabel toevoegen en direct het tracé grafisch bewerken en rekenen met de geografisch uitgerekende lengte.
Netwerk cache kaartondergrond
Het is nu mogelijk om een 2e locatie (de zogenaamde netwerk cache) op te geven waar de te tonen kaarttegels gezocht moeten worden. Zodra een kaarttegel getoond moet worden wordt eerst gezocht in de lokale cache en daarna in de netwerk cache. Indien een kaarttegel op beide locaties niet aanwezig is wordt deze gedownload en bewaard in zowel de lokale als de netwerk cache.
Default wordt alleen de 1e locatie (lokale cache) gebruikt en gezet op een directory in: AppData\Local\Temp van de gebruiker.
Netlocaties in kleur op de kaart
Er kan een toe gekend worden aan netlocaties op de kaart (blokjes). Op deze manier kan men bv onderscheid maken in type netten (zie bewerken netlocatie).
Performanceverbetering
Polylijnen van kabels en verbindingen worden vereenvoudigd, d.w.z. minder tussenpunten, bij lage zoomlevels (ver uitgezoomd). Bij de diepste zoomlevels (ver ingezoomd) worden de polylijnen volledig getekend. Verder wordt alleen dat stuk van het netwerk getekend dat op het scherm zichtbaar is. Hierdoor kan het zijn dat bij het scrollen van de kaart de grens van het getekende netwerk in beeld komt. Door op F5 te drukken, of in/uit te zoommen wordt het beeld opnieuw getekend.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.5.1
Kaders als vlakken op de kaart
Schematische kaders in het Vision bestand kunnen een geografische presentatie bevatten. Hiermee kunnen vlakken op de kaart weergegeven worden. De geografische gegevens van de kaders dienen in de netwerkfile aanwezig te zijn. Ook is het mogelijk om een reeds aanwezig kaders uit de netwerkfile als rechthoek te plaatsen op de kaart en deze vervolgens grafisch vorm te geven. (zie Plaats kader)
Cyclorama viewer 2.85 ondersteund
De nieuwste versie (2.85) van de Cyclorama viewer is geïntegreerd in de GN. De viewer heeft een toolbar onderin en laat ook de adressen uit de BAG in het beeld zien. Tevens is de viewer direct oproepbaar vanuit het knooppuntformulier.
Meerdere netlocatiebestanden
Het is nu mogelijk om te werken met verschillende netlocatiebestanden i.p.v. één vast stationsconfiguratiebestand. In een netlocatiebestand wordt de koppeling gelegd tussen klikbare rechthoekjes op de kaart en Vision netwerkbestanden. De netlocaties worden in de tree linksonder weergegeven en middels blauwe blokjes op de kaart. De netlocatie kunnen aangemaakt worden in edit mode (zie Bewerken netlocatie). In het bestandsmenu in de ribbon kunnen netlocatiebestanden aangemaakt, geopend, bewaard en gesloten worden.
Perimeter cirkels om punten bij KML overlay
Bij de KML overlays is het nu mogelijk om cirkels van een op te geven radius te tonen rondom een KML importpunt. Zo kan bijvoorbeeld bij een KML bestand met de locaties van onderstations met deze functie gebieden worden getoond waarbinnen grote windmolens aangesloten kunnen worden rekening houdend met maximale kabellengte.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.4
Open Street Map
Het is nu mogelijk om i.p.v. de Falk ondergrond de Open Street Map (OSM) ondergrond te gebruiken. Deze kaarttegels worden via het internet geladen en lokaal opgeslagen in de opgegeven kaart cache directory. Deze kaartondergrond is met name interessant om andere gebieden in de wereld te kunnen afbeelden. Het coördinatensysteem dat voor deze kaart wordt gebruikt is WGS84 latitude longitude.
Kabeldelen info
In de hintweergave die getoond wordt zodra met de muis over een kabel gegaan wordt kan nu ook kabeldeelinformatie worden getoond. Hiervoor moet de kabel eerst geselecteerd worden, daarna kan men over de kabel gaan met de muis en wordt de kabeldeel informatie (lengte en type) in rood weergegeven. Tevens wordt het aangewezen kabeldeeltraject in rood weergegeven. Voorwaarde voor deze functionaliteit is dat kabeldelen matchen (m.b.t. aantal en lengte) met de geoseries.
PQ Animatie
Zodra een load flow is uitgevoerd kan men met deze weergave een animatie starten welke de richting van het vermogen visualiseert. Zowel de richting van het actieve als reactieve vermogen kunnen worden geanimeerd. De gele bolletjes samen met af en toe een oranje bolletje geven de richting van het actieve vermogen weer. De lichtblauwe bolletjes geven de richting van het blindvermogen weer.
Overlays zichtbaar vanaf bepaald zoomlevel
Het is nu mogelijk om van WMS (Web Map Service) en KML layer(s) op te geven vanaf welk zoomlevel ze zichtbaar zijn.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.3
Cirkelselectie
Door het indrukken van de Alt-toets bij het slepen met de muis kan een cirkelselectie worden gemaakt. Onderin de statusbalk wordt de straal van de selectie weergeven.
Kleurverloop
Hiermee kan na een berekening (LF of Storing Sequentieel) het netwerk weergegeven worden met een kleurverloop. Het toegepaste kleurverloop en bijbehorende waarden is in een legenda zichtbaar. Het kleurverloop kan worden aangezet voor de belasting van een tak of het spanningspercentage op een knooppunt. Middels de schuifjes in het linker gedeelte van het scherm bij kleurverloop kunnen de grenspercentages worden ingesteld van het kleurverloop. Indien bij het Kleurverloop ook de optie Vlakken wordt aangezet krijgen de vlakken hetzelfde kleurverloop als de knooppunten.
Heatmap
Het is mogelijk om na een LF-berekening een zogenaamde heatmap m.b.t de spanning weer te geven. Koele gebieden (cyaan-blauw-paars) hebben een lage spanning d.w.z. onder Unom. En warme gebieden (geel-oranje-rood) hebben een spanning boven Unom.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.2
Routeberekening
Er zijn twee soorten routeberekeningen mogelijk:
•Snelste route langs geselecteerde knooppunten en een op te geven vertrekpunt (het z.g.n. travelingsalesman principe).
•Snelste route van een startpunt naar een eindpunt gekozen op de kaart (een route van A naar B).
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.1
Spanning beeld
De spanningsniveaus aanwezig in het netwerk kunnen ieder afzonderlijk aan/uit gevinkt worden in het menu: Beeld | Spanning. Deze worden dan overeenkomstig de selectie getoond.
Overlays worden bewaard
De geladen KML en WMS overlays worden opgeslagen in het ini-bestand indien de optie 'laden bij aanvang' is aangevinkt. Deze worden dan weer geladen en getoond bij het opstarten van Grid navigator.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 3.0
Nieuwe Falk kaart
De kaartondergrond wordt nu direct vanaf de Falk webserver geladen en heeft de nieuwe Falk stijl. Deze nieuwe kaart bestaat in totaal uit 10 zoomlevels en heeft t.o.v. de oude Falk kaart 1 extra zoomlevel onderin. De te tonen kaarttegels worden geladen via het internet en bewaard in een op te geven directory. Deze directory wordt bij het opnieuw tonen van kaarttegels gebruikt om reeds bewaarde tegels snel te laden.
Nieuwe Cyclomedia viewer
De nieuwe, op Flash gebaseerde, viewer van Cyclomedia is geïntegreerd in Grid navigator. Er is geen aparte Cyclomedia software meer nodig. Wel dient Adobe Flash versie 10 of hoger op u computer geïnstalleerd te zijn. Met deze nieuwe viewer kunnen de 360° panoramafoto's van de omgeving getoond worden en worden de kabels en moffen geprojecteerd.
WMS raster layer
Het is nu mogelijk om WMS (Web Map Service) layer(s) op te nemen. Deze layers zijn toe te voegen door met rechts te klikken in het toolvenster Overlays op 'WMS overlay'. De url, naam van de layer en overige parameters kunnen vervolgens ingevuld worden.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 2.1.0
KML import per overlay aanpasbaar
Het aantal KML lagen dat geïmporteerd kan worden is onbeperkt. De overlays worden in een lijst weergegeven. Tevens is per overlay de lijndikte, bolletjesgrootte en tekstgrootte instelbaar. De gegevens per overlay zijn te bewerken door met rechts te klikken op de gewenste overlay.
Filters gewijzigd
Het spanningsfilter wordt nu toegepast op de secundaire spanning van de transformatorbelasting (indien aanwezig) en is instelbaar rond de 230 Volt. Tevens hebben de filters een 2e instelbare kleur gekregen welke gebruikt wordt als NIET aan het ingestelde criterium wordt voldaan.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 2.0.1
Voronoi polygonen
De vlakken van richtingen, groepen, gebieden etc. in de Grid navigator worden nu getekend d.m.v. aaneengeschakelde Voronoi polygonen. Indien de vlakkenweergave worden aangezet worden over alle MS knooppunten met een belasting de Voronoi polygonen bepaald. De kleur van het polygoon is gelijk aan de tekenkleur van het knooppunt in de huidige view.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 2.0
Ribbon
Het hoofdmenu van Grid navigator is vervangen door een ‘ribbon’ (zie: Menu), een set van toolbalken op verschillende tabbladen. Microsoft heeft de Ribbons geïntroduceerd in Office 2007 en vervolgens ook toegepast in Windows 7 en Office 2010.
Lijndikte instelbaar van KML import
Het is nu mogelijk om de lijndikte van de KML import aan te passen.
Performanceverbetering
Kleine lijnstukken worden bij lage zoomlevels (ver uitgezoomd) niet meer getekend. Dit geldt zowel voor netwerken als voor KML overlays. Bij de diepste zoomlevels (ver ingezoomd) wordt altijd alles getekend.
Opmeten tool
Grid navigator beschikt vanaf nu over een opmeetfunctie. Hiermee kan een zelf getekend traject opgemeten worden of kan de lengte opgemeten worden van geselecteerde kabels. Indien meerdere kabels worden geselecteerd wordt over de totale lengte opgemeten. Tevens wordt de deellengte weergegeven indien een deel van een geselecteerde kabel is aangewezen met de muis.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.5.3
3D grafiek distributietrafo
Er is nu ook een 3D grafiek beschikbaar die de belasting in relatie tot de grootte van de distriebutietrafo weergeeft. Voor deze weergave dient in het netwerk op de betreffende knooppunten een transformatorbelasting gemodelleerd te worden. (zie: 3D grafiek).
Alleen actieve tabblad tonen
Het is nu mogelijk om (tijdelijk) alleen objecten (knooppunten en takken) van het actieve netwerktabblad te tonen in Grid navigator via: Beeld | Actieve tabblad.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.5.2
360° panoramafoto's
Het is nu mogelijk om 360° panoramafoto's van Cyclomedia (Cyclorama's) te tonen van locaties langs wegen en straten. Op deze manier verkrijgt men inzicht in b.v. de lokale situatie rondom een net- of onderstation. Ook kan men het type verharding van de ondergrond zien t.b.v. graafwerkzaamheden. Door op een willekeurige locatie op de kaart met rechts te klikken kan men kiezen hoeveel cyclorama's maximaal getoond worden voor deze locatie.
Alleen selectie tonen
Het is nu mogelijk om (tijdelijk) alleen de actieve selectie te tonen in Grid navigator via: Beeld | Alleen selectie. Op deze manier is de ligging van de geselecteerde objecten af te zonderen van de rest en beter te bekijken.
Kompas op de kaart
Op het scherm in de rechterbovenhoek wordt nu standaard een kompas weergegeven. Hiermee wordt de draairichting van de kaart weergegeven. Door op F7 te drukken wordt de kaart automatisch naar het noorden gericht.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.5.1
Foto-ondergrond 10cm/pix
Het is nu ook mogelijk om een foto-ondergrond te leveren op 10cm/pixel. Deze foto-ondergrond is gebaseerd op luchtfoto's van Cyclomedia.
Kaartbeeld opslaan
Het is nu mogelijk om het op het scherm aanwezige kaartbeeld op te slaan als JPEG plaatje via: GN Menu | Beeld opslaan....
Mofgrootte
De mofgrootte is nu apart aanpasbaar via een schuif.
Marge hintweergave takken
De hintweergave over meerdere takken kan worden ingesteld met een marge in meters (zie: GN Menu | Opties). Alle takken die binnen deze marge van de muisaanwijzer liggen worden getoond in de hint.
Stations worden netlocaties
Het begrip 'station' (blauwe blokjes op de kaart) bleek te verwarrend daarom spreken we nu van 'netlocaties'. Tevens bestaat nu de mogelijkheid om bij een netlocatie te verwijzen naar specifiek tabblad van het bijbehorende netwerk. Zodra er geklikt wordt op deze netlocatie wordt ingezoomed op het netdeel van het opgegeven tabblad.
Foto-ondergrond offset
Het is nu mogelijk om de foto-ondergrond een vaste X,Y-offset (in meters) te geven. Deze mogelijkheid is opgenomen in de opties.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.5
Buitenlandse netten
Het is nu mogelijk om in Grid navigator netwerken weer te geven uit een ander land dan Nederland. De coördinaten uit deze netten dienen opgegeven te zijn in WGS84 formaat middels latitude en longitude in decimale graden. Tevens dient t.b.v. de kaartprojectie in de opties de minimale en maximale latitude en longitude opgegeven te worden van het kaartgebied. Bij de weergave van netwerken in het buitenland wordt vooralsnog geen kaartondergrond weergegeven.
Eigen optiebestand
Grid navigator heeft een eigen optiebestand, waarin opties en weergave-instellingen van Grid navigator bewaard worden. Zo dient nu het pad naar de Falk mapdata in de Grid navigator opties te worden ingesteld en niet meer in Vision.
Foto-ondergrond
Het is nu mogelijk om een foto-ondergrond te leveren, deze kan worden getoond bij de diepere zoomlevels. De foto-ondergrond is gebaseerd op luchtfoto's van 0.25m per pixel van Eurosense. De positionering van deze foto's op het RD raster is nauwkeuriger dan bij Google Earth/Maps.
Hintweergave moffen
Zodra over een mof wordt gegaan met de muis wordt een hint getoond met hierin de opgegeven omschrijving bij de mof.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.4
Importeren kaartlagen
Het is nu mogelijk om maximaal 3 kaartlagen te importeren via het Google Earth KML formaat. Uit het KML bestand worden punten, (poly)lijnen en teksten geïmporteerd. Voorbeelden van kaartlagen zijn: gemeentegrenzen, postcodegebieden, planningsgebieden woningbouw etc. (zie: menu).
Nieuwe 3D grafieken
Er is nu ook een 3Dgrafiek (staafjes) beschikbaar die het aantal verbruikers, opgegeven bij de belasting, weergeeft per knooppunt. Tevens is er een 3D grafiek beschikbaar van de betrouwbaarheidsberekening, deze geeft de niet beschikbaarheid in min/jaar weer per knooppunt (zie: 3D grafiek).
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.3
Instellingen m.b.t. kaartweergave op tabblad
De instellingen die voorheen in het zogenaamde kaartmenuvenster opgenomen waren zijn verplaatst naar een tabblad aan de linkerkant van het scherm (zie: menu).
Filters
Het is nu mogelijk om na een load flow specifieke belastingen en specifieke spanningen te tonen die voldoen aan een in te stellen criterium. Zodra dit filter actief is wordt het netwerk in de inactieve kleur weergegeven en kan m.b.v. schuifjes (sliders) een grens of band ingesteld worden van belasting en/of spanning (zie: menu). De verbindingen en/of knooppunten die voldoen aan het ingestelde criterium worden vervolgens in de ingestelde filterkleur weergegegven.
3D grafiek
Grootte van belasting en opwekking kunnen in 3D staafjes op de kaart worden getoond. Ook kunnen berekeningsresultaten als b.v. kortsluitvermogen, knooppuntspanning als staafjes in het geografische landschap worden weergegeven (zie: 3D grafiek).
3D geografische weergave
Het is nu mogelijk om de kaart te roteren en te kantelen in een 3D model. De kaart kan m.b.v. een speciale 3D muis (3DConnexion) of met de gewone muis via Shift+Muiswiel en Ctrl+Muiswiel resp. gekanteld en gedraaid worden. Met F7 wordt de kaart weer in orthogonale projectie met het noorden naar boven gericht gezet.
Inactieve netwerken worden op de kaart als zodanig weergegeven
Niet actieve netwerken d.w.z. netwerken die niet de focus hebben in Vision worden met een in te stellen kleur weergegegeven op de kaart via GN Menu | Opties. Op deze manier wordt er altijd precies één gekleurd netwerk weergegeven op de kaart; namelijk het netwerk dat in Vision de focus heeft.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.2
Concave polygonen
Het omhullende vlak van een groep knooppunten (richting, gebied, groep of eiland) wordt nu concaaf (hol) gemaakt indien mogelijk. Voorheen werden altijd convexe (bolle) vlakken afgeleid, concave vlakken geven een realistischer beeld van het oppervlak van een gebied.
Verbeterde hintweergave
Zodra over één of meerdere kabels wordt gegaan met de muis wordt een uitgebreide hint getoond met hierin de afzonderlijke kabels met van- en naarknooppunten. Tevens kan deze hint worden vastgezet door de Ctrl toets ingedrukt te houden en kan met de muis een afzonderlijke kabel geselecteerd worden.
Vlakken van eilanden
Het is nu mogelijk om vlakken van eilanden weer te geven.
Performanceverbetering
Het tekenen van de kaartondergrond is veranderd, het zoomen en verschuiven van de kaart verloopt hierdoor soepeler.
Schaalstok op kaart
Op de kaart wordt linksboven een zoomafhankelijke schaalstok weergegeven.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.1
Verplaatsen van knooppunten op de kaart
Het is nu mogelijk om in edit mode de knooppunten op de kaart te slepen.
Kaart afdrukken
Het is nu mogelijk om het kaartscherm met netwerk(en) te printen.
Bolletjesgrootte, tekstgrootte en tekstkleur aanpasbaar
De grootte van bolletjes (knooppunten) en teksten (knooppuntnamen) zijn aanpasbaar via een schuif onderin de statusbalk. Daarnaast is tekstkleur van de knooppunten hier te wijzigen.
Performanceverbetering
Het tekenen van netwerken (knooppunten en takken) op de kaart is efficiënter opgezet in DirectX, het verschuiven van de kaart verloopt hierdoor soepeler met veel netwerken in beeld. Tevens wordt de kaartondergrond niet meer getekend wanneer de transparantie op nul is gezet.
Bewerken van tracé op de kaart
Het is nu mogelijk om een tracé van een kabel of verbinding op de kaart te bewerken. In de edit mode worden alle tussen van een tracé weergegeven en kunnen vervolgens worden verschoven. Ook kunnen tussenpunten worden toegevoegd of verwijderd.
Berekenen van tracélengte
De lengte van een tracé op de kaart kan berekend worden. Ook is het mogelijk om van meerdere geselecteerde tracés de totale lengte te berekenen.
Weergeven van knooppuntnamen
Op de kaart worden de knooppuntnamen weergegeven vanaf een bepaald zoomlevel. Dit zoomlevel kan ingesteld worden via GN Menu | Opties.
Nieuw in GriD NAVIGATOR 1.0
Zoeken op plaats, straat, postcode
Het is nu mogelijk om te zoeken op een plaats, plaats, straat of postcode. Vervolgens wordt geanimeerd ingezoomd naar de gevonden locatie.
Instellingen
De instellingen als laagkleur en transparantie worden bewaard bij het afsluiten. Zo ook worden de positie en grootte van het Grid navigator venster bewaard.
Tekenkwaliteit
De tekenkwaliteit van het netwerk op de kaart kan ingesteld worden via GN Menu | Opties.