Macro: inleescommando's

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Macro's > Macro: commando's en parameters >

Macro: inleescommando's

Er zijn drie manieren om binnen een macro gegevens te importeren of in te lezen:

Lezen uit een dialoogvenster

Lezen uit een tekstbestand

Lezen uit een Excel-werkboek (spreadsheet)

Lezen uit een dialoogvenster

Zie:

Input: inlezen van een door de gebruiker op te geven waarde

Lezen uit een tekstbestand

Met deze commando's kan uit een gewoon tekstbestand worden gelezen. Het bestand moet eerst worden geopend. Bij het programmeren moet bekend zijn hoe het bestand is opgebouwd (soort en aantallen waardes per regel en aantal regels). Er kan niet gelijktijdig naar het tekstbestand geschreven worden. Na afloop moet het bestand gesloten worden. Zie:

TfOpenForRead: Open een tekstbestand ten behoeve van het lezen

TfRead: Lees uit een regel van een tekstbestand

TfReadLn: Lees uit een regel van een tekstbestand en ga naar de volgende regel

TfEOF: Test op einde van het tekstbestand

TfClose: Sluit een tekstbestand

Lezen uit een Excel-werkboek (spreadsheet)

Zoals met Write naar een werkboek geschreven kan worden, kan met Read uit een werkboek gelezen worden. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat eerst het betreffende bestand door de macro geopend wordt. Er kunnen maximaal negen bestanden gelijktijdig geopend zijn. Na het inlezen kunnen de bestanden door de Macro weer afgesloten worden, zodat een ander bestand geopend kan worden. Er kan gelijktijdig naar de spreadsheet geschreven worden. Zie:

Open: openen van een werkboek ten behoeve van het lezen met Read

Read: inlezen van een waarde uit een cel van een werkblad van een werkboek

Close: sluiten van een werkboek na het lezen met Read