Kabelbelastbaarheid

Navigation:  Gebruikersinterface > Extra >

Kabelbelastbaarheid

De maximale stroombelasting van een kabel is altijd gegeven voor specifieke omgevingsfactoren. Met behulp van de kabelbelastbaarheidstool kan de reductiefactor voor afwijkende liggingsomstandigheden worden berekend. Deze reductiefactoren zijn afgeleid van gestandaardiseerde tabellen in de NEN 1010.

Zie voor een uitgebreide beschrijving www.phasetophase.nl/pdf/Kabelbelastbaarheid_met_Vision.pdf.

Voor een ondergronds begraven kabel zijn de omgevingsfactoren:

Grondtemperatuur

Warmteweerstand van de grond

Liggingsdiepte

Ligging wel/niet in buis

Aantal parallelle circuits

Voor een bovengronds geïnstalleerde kabel zijn de omgevingsfactoren:

Luchttemperatuur

Constructie

Zoninstraling (wel/niet)

Aantal parallelle circuits

Voor andere afwijkingen moet een specifieke berekening volgens IEC 60287 worden uitgevoerd.

Start het kabelbelastbaarheidsformulier met Extra | Tools | Kabelbelastbaarheid.

Het scherm bestaat uit twee delen. In het linkerdeel wordt opgegeven voor welke basisomstandigheden de fabrikant de belastbaarheid van de kabel volgens de brochure heeft gedefinieerd. In het rechterdeel worden de afwijkende omstandigheden ingevoerd. Het resultaat wordt uitgedrukt in de belastbaarheidsfactor en de berekende Inom.

Het resultaat kan worden verwerkt bij de specifieke kabels, bij Belastbaarheidsfactor.

Kabelbelastbaarheid