Aanbrengen van de verbindingen

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Getting started >

Aanbrengen van de verbindingen

Tussen Knooppunt Twee en Knooppunt Drie wordt een kabelverbinding aangebracht. Dit kan nadat de twee knooppunten geselecteerd zijn. Om te selecteren wordt met de linkermuisknop ingedrukt een venster getrokken om de twee knooppunten heen.

Stap 3 fig 1

Na het loslaten van de linkermuisknop zijn de twee knooppunten geselecteerd. Dit is zichtbaar aan de witte kleur.

Stap 3 fig 2

Nu kan de kabel worden ingevoegd door met de rechtermuisknop in het werkvlak te klikken. Er verschijnt een pop-up-menu met meerdere keuzes. Kies nu met de linkermuisknop voor Kabel.

Stap 3 fig 3

Vervolgens verschijnt het kabelformulier. Hierin worden de naam van de kabel, het kabeltype en de lengte gespecificeerd.

Stap 3 fig 4

De kabelgegevens worden ingevoerd door met het pull-down-menu een kabeltype te kiezen, bijvoorbeeld 3* 95 CU XLPE 6/10. De kabeltypegegevens kunnen nader bekeken en eventueel gewijzigd worden met de knop . De lengte wordt ingevuld, bijvoorbeeld 1000 meter. De belastbaarheid is 355 A bij de gekozen specifieke thermische weerstand van de grond van 0,5 Km/W. De belastbaarheidsfactor is 1. Het formulier wordt afgesloten met OK.

Als gevolg is de kabel ingevoegd tussen de twee rechtse knooppunten.

Stap 3 fig 5

Vervolgens wordt een transformator aangebracht tussen de linkse twee knooppunten. Hiertoe moeten alleen de twee linkse knooppunten geselecteerd zijn. Om dit te doen: klik eerst met de linkermuisknop op een vrije plaats in het werkvlak. Dit de-selecteert alle geselecteerde componenten. Trek vervolgens een kader om de linkse twee knooppunten. Nu zijn Knooppunt Een en Knooppunt Twee geselecteerd. Klik daarna met de rechtermuisknop in het werkvlak. Er verschijnt een pop-up-menu, waarin nu Transformator moet worden gekozen.

Vervolgens verschijnt het transformatorformulier. Vul op het eerste tabblad de naam in, bijvoorbeeld Trafo 1.

Vul op het transformator-tabblad de naamplaatgegevens in, bijvoorbeeld:

Snom: 100 MVA,

uk: 10 % en

Pk: 10 kW.

Stap 3 fig 7

De nominale spanningen en de schakeling zijn al ingevuld. Deze kunnen eventueel gewijzigd worden. Verlaat het formulier met OK.

De volgende stap is het aanbrengen van voeding en belasting.