Aanbrengen van voeding en belasting

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Getting started >

Aanbrengen van voeding en belasting

Voor het aanbrengen van een voedingsbron moet alleen het desbetreffende knooppunt geselecteerd zijn. Klik eerst met de linkermuisknop op een vrije plaats in het werkvlak om alles te deselecteren en klik vervolgens op het meest linkse knooppunt. Alleen Knooppunt Een is nu geselecteerd. Klik nu met de rechtermuisknop in het werkvlak en kies Netvoeding.

Stap 4 fig 1

Vervolgens verschijnt het netvoedingformulier. Hierin zijn veel gegevens al default ingevuld.

Stap 4 fig 2

Voor het aanbrengen van de belasting moet alleen het desbetreffende knooppunt geselecteerd zijn. De-selecteer alles door met de linkermuisknop op een vrije plaats in het werkvlak te klikken. Selecteer het meest rechtse knooppunt door dit met de linkermuisknop aan te klikken. Alleen Knooppunt Drie is nu geselecteerd. Klik nu met de rechtermuisknop in het werkvlak en kies Belasting.

Vervolgens verschijnt het belastingformulier. In dit voorbeeld wordt een belasting ingevoerd van 2 MW en 1 Mvar. Met de knop Weergave kan gewisseld worden tussen invoer in P, Q, S, I en/of cosinus phi.

Stap 4 fig 4

Het net is nu ingevoerd en er kunnen berekeningen worden gemaakt.

Indien niet in de demonstratie-mode, kan het netwerk bewaard worden met behulp van Bestand | Opslaan.

Stap 4 fig 5

De volgende stap is het berekenen van een loadflow.