<< Klik om de inhoudsopgave weer te geven >> Navigatie: Berekeningen > Kortsluiting > Kortsluiting: Algemeen |
Met de kortsluitberekening is het mogeljk om de kortsluitvastheid van de kabels in het netwerk te onderzoeken. Dit vindt plaats door automatisch op alle knooppunten achterelkaar diverse kortsluitingen met diverse boogweerstanden aan te brengen. Hierdoor gaan kortsluitstromen lopen die door de beveiligingen uitgeschakeld worden. Deze kortsluitstromen veranderen na elke uitschakeling. Deze berekening toont het verloop van de kortsluitstromen tijdens de complete uitschakelsequentie.
Bij de kortsluitberekening worden ook kortsluitingen in alle kabels gemaakt als de kabelresolutie in de Opties is ingevuld, bij: Berekenen | Kortsluiting. Voor de kortgesloten kabel(s) wordt (in analogie met knooppunten) de maximale kortsluittijd (tk) en de netveiligheid en selectiviteit berekend. Betreffende kortsluitingen dragen ook bij aan de vaststelling van de kortsluitvastheid van de overige takken.
Bij de kortsluitberekening worden de generatoren in het model meegenomen. De belastingen niet.
Het doel van de kortsluitberekening is:
•berekenen hoe groot de kortsluitstromen zijn,
•berekenen hoe snel knooppunten vrijgeschakeld worden,
•berekenen hoe kabels en transformatoren belast worden.
Netveilig / Netonveilig
Indien de kortsluiting voldoende snel afgeschakeld wordt, is het object netveilig. Indien kortsluitstroom langer dan de maximale fouttijd (in te stellen in de Opties via Berekening | Kortsluiting) blijft vloeien is het object netonveilig.
Afschakelproces
Het afschakelen van de fasen hangt af van de gebruikte beveiliging:
•Smeltveiligheid: afschakeling per fase of driefasig volgens het type
•Vermogenschakelaar: altijd driefasig
Het is mogelijk dat na een afgeschakelde kortsluiting door inductie of capaciteit toch een kleine stroom blijft vloeien. Als deze stroom kleiner is dan 5 A beschouwt de simulatie de kortsluiting als afgeschakeld.
Selectiviteit
Alleen beveiligingen rond de "groep" van de kortsluitplaats mogen uitschakelen. Zo niet, dan is de afschakeling niet selectief.
Een groep (automatisch bepaald op geleiderniveau) is een set geleiders (van knooppunten, takken en elementen) die onlosmakelijk (dus zonder beveiligingen en open schakelaars) met elkaar verbonden zijn.
Kortsluiting
Het is van tevoren niet goed aan te geven welke storing in een kortsluit- en afschakelsequentie de meest ernstige gevolgen heeft. Daarom wordt aan de gebruiker overgelaten welke kortsluiting zal worden gesimuleerd. Dit wordt bij de berekeningsinstellingen gekozen.
Zie ook: