Home Nieuws Meetdatamodule Vision Cloud Solution voor datagedreven netbeheer in gebruik bij Westland Infra

Meetdatamodule Vision Cloud Solution

Datagedreven netbeheer in gebruik bij Westland Infra

De energietransitie vraagt veel van onze laagspanningsnetten. Door meer op data te sturen is de netbeheerder in staat om sneller en effectiever in te spelen op fluctuaties in spanning en belasting. De nieuwe Meetdatamodule in Vision Cloud Solution biedt krachtige ondersteuning door slim gebruik te maken van onder andere de meetdata uit de slimme meter. Dit levert netbeheerders waardevolle inzichten en concrete informatie voor doelmatig, datagedreven beheer van de laagspanningsnetten. De Meetdatamodule van Vision Cloud Solution werd onlangs ook in gebruik genomen door Westland Infra.

Vision Cloud Solution Meetdatamodule

Beschikbaar voor alle gebruikers

De Meetdatamodule wordt actief doorontwikkeld. Op dit moment bevat hij vijf functies voor Asset Management en Storing & Onderhoud. Deze functies benutten de wettelijk beschikbare slimme-meterdata voor verschillende inzichten:

  1. algemeen overzicht spanningshuishouding;
  2. detailblik op spanningshuishouding;
  3. verificatie van aangemelde vs. werkelijke PV-installaties;
  4. verbeterde storingsoplossing via ‘pingen’ van slimme meters;
  5. inzicht in historische storingen (bijvoorbeeld voor storingscompensatie).

Met deze functionaliteiten krijgen netbeheerders toegang tot concrete informatie over hun laagspanningsdistributienetten. De verkregen data vormt de basis voor doelgerichte maatregelen om de kwaliteit van deze netten op peil te houden. Met de open API zijn de functionaliteiten in de Meetdatamodule beschikbaar voor koppeling aan uw eigen Meter Front End.

Trapstandoptimalisatie

Onlangs werd de Meetdatamodule ook door Vision Cloud Solution-gebruiker Westland Infra in gebruik genomen. Dankzij de deelname van Westland Infra hebben we de volgende innovatiestap kunnen zetten: de integratie van seizoensmetingen en trapstandoptimalisatie.

Met de trapstand van een transformator wordt de spanning voor een compleet laagspanningsnet naar boven of naar beneden bijgesteld. Omdat een trapstand in discrete stappen werkt, is het echter niet altijd mogelijk om spanningsproblemen op deze manier te verhelpen. Met de functionaliteit voor trapstandoptimalisatie kan de Vision Cloud Solution-gebruiker op basis van de seizoensmetingen bepalen of een aanpassing van de trapstand bij kan dragen aan een spanningscorrectie.

Verdere doorontwikkeling

Wij blijven de Meetdatamodule uitbreiden. De volgende nieuwe functionaliteiten staan gepland:

  • Onbalansdetectie & Aansluitadvies detecteert onbalans en geeft advies voor herschikking of nieuwe aansluitingen;
  • Kwaliteit MS-net analyseert de spanningen van de eerste driefasenmeters achter een transformator. Dit geeft inzicht in de spanningskwaliteit van het bovenliggende middenspanningsdistributienet;
  • Netopening- & Hoofdkabeldetectie en Fasedetectie bepalen op welke hoofdkabel en fase een aansluiting precies is aangesloten.

De actieve betrokkenheid van netbeheerders zoals Westland Infra is en blijft een grote stimulans voor de verdere ontwikkeling van de Meetdatamodule en andere functionaliteiten van Vision Cloud Solution.

Gepubliceerd: 23 april 2024