Home Nieuws Nettoets helpt bij beoordelen nieuwe aansluiting

Nettoets helpt bij beoordelen nieuwe aansluiting

Engineers krijgen meer ruimte voor de complexere aanvragen

De Nettoets in Vision Cloud Solution automatiseert de toetsing van verzwaringen en nieuwe aansluitingen in het elektriciteitsnetwerk. Stedin gaat nog een stap verder met deze functionaliteit. Binnenkomende aanvragen bij Stedin worden automatisch door de Nettoets beoordeeld. Vervolgens hoeven aanvragen met een positieve beoordeling niet langer door een engineer bekeken te worden, deze worden direct ingediend. Dit verkort de doorlooptijden en zo krijgt de klant sneller inzicht in zijn/ haar aanvraag. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de engineers van Stedin ingezet kunnen worden op de complexere aanvragen, waar zij hard nodig zijn.

De Nettoets doet deze eerste check op basis van de beschikbare rekenresultaten van alle laagspanningsnetten van Nederland in Vision Cloud Solution. De beslisboom die we hiervoor gebruiken bevat voor iedere aansluitcategorie een specifieke set aan regels en houdt rekening met de actuele belasting en spanningshuishouding van het net.

Bij een negatieve beoordeling komt de aanvraag wel in het werkorderproces van de engineer terecht. Hier staat alles al voorbereid klaar om zo efficiënt mogelijk de gewenste aansluiting te realiseren. Zo wordt de aangevraagde verzwaring of nieuwe aansluiting automatisch in het netwerkmodel verwerkt. Vervolgens worden alle berekeningen gedaan om de impact van deze uitbreiding op het net te beoordelen. Alleen de aanvragen waarbij congestie in het net ontstaat, worden nog handmatig door een engineer beoordeeld.

De ontwikkeling van de Nettoets is in 2021 gestart door Phase to Phase en Alliander. Sindsdien is de Nettoets in samenwerking met diverse netbeheerders doorontwikkeld.

Gepubliceerd: 8 oktober 2024