Splitsen

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Gebruikersinterface > Bewerken van objecten >

Splitsen

De functie Splitsen maakt het mogelijk een knooppunt of kabel in twee delen te splitsen. Ook een transformatorbelasting kan worden gesplitst in drie onderdelen.

Knooppunt

Een horizontaal of verticaal lijnvormig knooppunt, dat géén meervoudige presentatie heeft, wordt als volgt gesplitst:

selecteer het te splitsen knooppunt

kies Start | Bewerken | Topologisch | Splitsen

stel de plaats in met de schuifmaat.

De verdeling van aangesloten takken en elementen wordt volgens de grafische opmaak bepaald.

Kabel

Een kabel kan in twee delen worden gesplitst of aan één kant van een knooppunt los gemaakt. Daartoe wordt automatisch een nieuw knooppunt ingevoegd op een afstand die de gebruiker in meters kan opgeven. Alle kabelparameters worden opnieuw berekend voor de nieuwe situatie. Indien de kabel in twee delen wordt gesplitst, veranderen de eigenschappen van het netmodel niet. Het tussengevoegde knooppunt is elektrisch neutraal.

De werkwijze is als volgt:

selecteer de te splitsen kabel

kies Start | Bewerken | Topologisch | Splitsen

stel de afstand in met de schuifmaat, in meters vanaf het eerste knooppunt.

Met de button Snap kan het splitspunt precies op het overgangspunt van een kabeldeel worden gezet. Het overgangspunt is zichtbaar als een kleine zwarte stip (zie hieronder).

Een afstand van 0% of 100% van de totale kabellengte maakt de kabel los bij respectievelijk het eerste of tweede knooppunt; het losse eind wordt aangesloten op een nieuw, automatisch gegenereerd, knooppunt.

Splitsen Splitsen knooppunt

Splitsen van een kabel en splitsen van een lijnvormig knooppunt

Transformatorbelasting

Een transformatorbelasting kan worden gesplitst in een transformator, een secundair knooppunt en een belasting. Alle eigenschappen blijven behouden. Selecteer de transformatorbelasting en kies Start | Bewerken | Topologisch | Splitsen.