Omschakelbaarheid

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Berekeningen >

Omschakelbaarheid

De berekening analyseert het herstel van de elektriciteitsvoorziening bij storingen in het net.

Voorbereiding

De spannings- en belastinggraadgrenzen moeten worden gedefinieerd in de Opties, bij Berekening | Grenzen.

De belasting- en opwekkingpercentages voor middag en avond moeten worden gedefinieerd in de Opties, bij Berekening | Presets.

De storingsanalyse-opties moeten worden gedefinieerd in de Opties, bij Berekening | Netanalyse | Storingsanalyse.

Alle vermogenschakelaars en smeltveiligheden moeten in het net gemodelleerd zijn. Het is niet nodig beveiligingen van de vermogenschakelaars te specificeren.

Enexis

Voor Enexis zijn de percentages en maximaal aantal schakelhandelingen hard ingebakken:

Het maximaal aantal schakelhandelingen is drie.

In de belastingsituatie is de belasting 100 % en de opwekking, PV en wind 0 %.

In de opwekkingsituatie is de opwekking, PV en wind 100 % en de belasting 25 %.

Deze opties worden automatisch toepast bij gebruikmaking van de Enexis-netwerksleutel.

Berekening

Start de berekening met Berekenen | Speciaal | Omschakelbaarheid.

De berekening voert de storingsanalyse uit voor alle niet-maas-middenspanningskabels in belastingsituatie (avond) en opwekkingsituatie (middag).

Resultaten

Van elke kabel zijn de volgende resultaten per belasting/opwekkingsituatie aanwezig:

Uitloper

Mogelijke inschakelpunten

Geschakelde punten

Goede en snelle oplossing

Zwakste-takbelastinggraad

Aantal overbelaste takken

Laagste-knooppuntspanning

Hoogste-knooppuntspanning

De mogelijkheden om de resultaten te bekijken zijn:

in het schema

in Berekenen | Resultaten | Overzicht

in Berekenen | Resultaten | Details

in Berekenen | Resultaten | Exporteren

Schema

Bij kabels het aantal schakelhandelingen.

De kleur van de kabels heeft na het uitvoeren van de berekening een betekenis. De kleuren zijn niet instelbaar.

Kleurenindicatie

Een kabel die in beide situaties met weinig schakelhandelingen omgeschakeld kan worden, wordt getekend in de kleur groen.

Een kabel die in beide situaties met veel schakelhandelingen omgeschakeld kan worden, wordt getekend in de kleur oranje.

Een kabel die in minstens één van de situaties niet omgeschakeld kan worden, wordt getekend in de kleur rood.

Bij maximaal één, twee of drie schakelhandelingen is één schakelhandeling weinig en twee of drie veel.

Bij maximaal vier, vijf of zes schakelhandelingen is één, twee of drie schakelhandelingen weinig en vier, vijf of zes veel.

Berekenen | Resultaten | Overzicht

Dit scherm geeft een opsomming van:

Uitloperkabels (waarbij in storing niet omgeschakeld kan worden)

Niet-uitloperkabels waarbij in storing niet (volledig) omgeschakeld kan worden

Kabels waarbij in storing niet snel omgeschakeld kan worden.

Berekenen | Resultaten | Details

Van geselecteerde kabels wordt het aantal schakelhandelingen in de twee situaties getoond.

Met de knop Details worden alle resultaten van de twee situaties getoond in een tabel.

Berekenen | Resultaten | Exporteren

Van alle kabels worden alle resultaten geëxporteerd naar een Excel-bestand.