Kopiëren en plakken

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Gebruikersinterface > Toevoegen van objecten >

Kopiëren en plakken

KOPIëREN

U kunt het geselecteerde netdeel naar het klembord kopiëren met Start | Klembord | Kopiëren of Ctrl+C.

Het netdeel wordt dan naar twee klemborden gekopieerd:

Windows-klembord

Een grafische kopie wordt op het Windows-klembord gezet. Deze kopie is objectgeoriënteerd.

Vision-klembord

Het netdeel als datastructuur wordt op het Vision-klembord gezet.

De kopie bevat een aantal componenten, die later geplakt kunnen worden op basis van de aanwezigheid van knooppunten in de kopie. Zonder knooppunten immers geen takken en elementen.

Er zijn echter vier speciale kopieën:

één of meerdere elementen aan hetzelfde knooppunt

één of meerdere parallelle takken tussen twee knooppunten

een netdeel met één tak waarvan één knooppunt niet is mee gekopieerd (de tak is aan één kant 'los')

één schakelaar/beveiliging.

Bij het kopiëren wordt tevens een bestand aangemaakt in de tijdelijke map. Het is de grafische afbeeldingen van het netwerk in het geavanceerdere Enhanced-metafile-formaat (Vision.emf). Deze afbeelding is te importeren in diverse Windows-programma’s.

KNIPPEN

U kunt het geselecteerde netdeel knippen met Start | Klembord | Knippen of Ctrl+X.

Knippen is hetzelfde als kopiëren, gevolgd door verwijderen.

PLAKKEN

Windows-klembord

De grafische kopie op het Windows-klembord is te plakken in diverse Windows-programma's, waaronder de MS-Office-produkten.

Na het plakken is de afbeelding nog te bewerken.

Vision-klembord

Tijdens de Vision-sessie is het gekopieerde netdeel te plakken in hetzelfde netwerk, of in een ander netwerk.

Dit kan op twee manieren.

Vanuit het werkvlak:

klik met de rechtermuisknop op de plaats waar het linksbovenste punt van de kopie geplakt moet worden

kies Plakken uit het pop-up-menu.

Vanuit het menu:

klik met de linkermuisknop op de plaats waar het linksboventste punt van de kopie geplakt moet worden

kies Start | Klembord | Plakken of Ctrl+V.

Bij het plakken worden componenten als geheel toegevoegd.

Selecteer voor het plakken van de vier speciale gevallen van het Vision-klembord respectievelijk de volgende componenten:

het knooppunt waaraan de element(en) geplakt moeten worden

de twee of drie knooppunten waartussen de takken geplakt moeten worden

het knooppunt waaraan de losse tak geplakt moet worden

het veld waarin de schakelaar/beveiliging geplakt moet worden.

Plakken Speciaal

Plakken meerdere gekopieerde elementen

Het eerste speciale geval biedt tevens de mogelijkheid om de gekopieerde element(en) aan meerdere knooppunten tegelijk te plakken. Selecteer hiertoe de betreffende knooppunten en kies Start | Klembord | Plakken | Plakken speciaal.

Plakken schakelaar in meerdere velden

Het vierde speciale geval biedt ook de mogelijkheid om de gekopieerde schakelaar/beveiliging in meerdere velden tegelijk te plakken. Selecteer hiertoe de betreffende velden en kies Start | Klembord | Plakken | Plakken speciaal.

Plak geen selecties

Bij gewoon plakken van objecten worden alle eigenschappen gekopieerd. Door Plak geen selecties aan te vinken, worden de selecties waarvan het gekopieerde object deel uitmaakt, niet gekopieerd.